reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 14 zdrojů - 1. část

18.5.2006, Martin Šejnoha, recenze
Srovnávací test 14 zdrojů - 1. část
Před nedávnem jsme slíbili srovnávací testy počítačových zdrojů. Dnes přinášíme první z nich. Je rozdělen do dvou částí (dnes popis modelů, zítra testy) a je v něm zastoupeno 14 zdrojů v ceně od 1000 do 2500 Kč. Jmenovitě jde o následující značky: Enermax, Eurocase, Fortron (3x), Chill Innovation, LC Power (2x), Nexus, Seasonic, Spire, Tagan, UltraPower.
Balení a příslušenství

Tento zdroj se mi dostal do rukou holý, bez jakéhokoliv obalu a tím i příslušenství. Možná by mohl být balen alespoň v bublinkovém pytlíku, aby se eliminovala možnost poškození přepravou.


Parametry

Výrobcem uváděný výkon je 400W, maximální součet odběrů na 3.3 a 5V větvi je 150W a 12V větví 385W. Výkony jednotlivých větví naleznete v tabulce:


Větev
+3.3V
+5V
+12V1
+12V2
-5V
-12V
+5VSB
Proud
30A
28A
14A
15A
neexistuje
0.5A
2.0A

Zdroj je vybaven pasivním PFC a po přepnutí umožňuje provoz na 115V. Teplotně řízený 12cm tichý ventilátor.




Provedení, vzhled

Skříňka zdroje je vyrobena z plechu tloušťky 0.8mm a je opatřena obyčejnou šedou povrchovou úpravou. Perforace zadní stěny zdroje je provedena ukázkově, skoro celá plocha je využita pro průchod vzduchu. Použitý ventilátor je vyroben z klasického černého plastu, lopatky jsou bez ostrých hran a otřepů. Otvor ve víku zdroje nezasahuje do zaoblení rámečku ventilátoru, tento detail má vliv na aerodynamický hluk. Po směru konstrukce skříňky nelze nic namítat, někomu by snad mohl vadit ten „obyčejný“ vzhled.










Kabeláž

Kabelové svazky nejsou potažené žádným flexem, to nepovažuji za nedostatek. Funkce flexa je totiž pouze vzhledová a u zdroje přece nejde o vzhled. Zdroj disponuje 24pinovým Main Power konektorem, který je vyřešen tak, aby se dal použít i v základních deskách s 20pin Main Power konektorem. Zdroj je vybaven jednoduchým +12V Power konektorem. Kabelové svazky napájecích konektorů základní desky mají délku obvyklých 50cm. Zdroj je vybaven dvěma Serial ATA napájecími konektory, délka jejich kabelového svazku je 70cm. Zdroj je vybaven i jedním konektorem pro napájení karet v PCIe. Dále je vybaven šesti Peripheral Power konektory, které jsou rozděleny mezi dva kabelové svazky o délce 70cm a na konci jednoho z nich je jeden FDD napájecí konektor. Peripheral Power konektory jsou vybaveny mechanizmem pro snadné vytažení pevně zaklíněného konektoru.

Kabeláž tohoto zdroje je zcela vyhovující dnešním požadavkům. Myslím, že nikomu nebudou chybět konektory pro napájení čehokoliv.


 

Vnitřní provedení

Ihned po otevření mě tento zdroj přesvědčil o svých kvalitách a bylo jasné že Nexus je vlastně Fortron. Zdroj je vybaven velice slušným síťovým filtrem a jistě tak splňuje požadavky EMC. Překvapila mě neobvykle velká kapacita filtračních kondenzátorů stejnosměrného meziobvodu vzhledem k výkonu zdroje, což dává tušit, že zdroj překlene kratší poklesy v síti bez obvyklého restartu počítače anebo dokonce jeho vypnutí. Použité výkonové spínací tranzistory jsou výkonově předimenzované a i hlavní transformátor odpovídá svojí velikostí výkonu zdroje a ne-li dokonce vyššímu. Vytknout by se daly pouze lehce výkonově poddimenzované usměrňovací diody 12V větve.

Zdroj je vybaven jako jeden z mála odděleným snímáním proudu +12V větví. Přestože je to podmínka ve specifikaci, tak je spousta zdrojů, které oddělené snímání proudu nemají. Výstupní filtrační kondenzátory mají odpovídající kapacitu vzhledem k výkonu zdroje. Bohužel jsou poněkud natěsnané na zahřívající se výstupní filtrační tlumivky, což je ale nutné zlo kvůli rozměrům skříňky, které nelze měnit. Zdroj je řízen zákaznickým obvodem firmy Fortron. Osazení desky je v pořádku až na zhuštěnou část s výstupními kondenzátory. Vytknout by se dalo jen „upatlání“ součástí zalévací hmotou, kterou výrobce používá k fixaci kabeláže a filtračních tlumivek. Pájené spoje jsou poměrně kvalitní, zde opravdu nelze nic vytknout. Fortron vyrábí opravdu slušné zdroje a ani cena není přehnaná.










reklama