reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SteelSeries 6Gv2: Cherry MX jednoduše

6.9.2012, Jan Vítek, recenze
SteelSeries 6Gv2: Cherry MX jednoduše
Na otestování konečně dorazila mechanická klávesnice SteelSeries 6Gv2, kterou její výrobce sice označuje za herní, ale vzhledem k tomu, že je velmi jednoduchá, si ji mohou oblíbit i uživatelé, kterým hry nic neříkají. Podívejme se tedy, co nám nabídne.
Kapitoly článku:
Když si máme představit herní klávesnici dnešní doby, asi nám na mysl vyvstane velký model vybavený řadou programovatelných kláves, podsvícením, USB hubem nebo i vlastním displejem. Nic z toho však neplatí pro SteelSeries 6Gv2, ač ji její výrobce také označuje za herní. Není ovšem pravda, že by nás tím klamal, spíše můžeme říci, že k celé věci měl jen jiný přístup. Namísto zmíněných vymožeností nám má model 6Gv2 nabídnout něco jiného, a sice velmi odolné tělo a kvalitní tlačítka Cherry MX s dlouhou výdrží.
 



- klikněte pro zvětšení -


Ty samé vlastnosti ale samozřejmě nejsou vhodné pouze pro herní klávesnici. Ocení je i uživatelé hledající klávesnici pro běžné využití, čili pro psaní. Ti sice do ní asi nebudou tak bušit, ale zalíbit by se jim měla především mechanická tlačítka a jejich kvality, ovšem zde už se dostáváme k rozdílu mezi jednotlivými verzemi.

Dle prezentovaných novinek se zdá, že nejoblíbenějšími jsou tlačítka Cherry MX Black, které mají lineární průběh stisku a také jsou nejtužší z celé řady Cherry MX. Hodí se tak právě pro herní klávesnice, ovšem pokud bychom chtěli spíše psát dlouhé texty, pak budou vhodnější tlačítka Cherry MX Blue. Jenomže zrovna u nás je jejich nabídka opravdu mizivá až nulová, takže pokud nechceme objednávat ze zahraničí, musíme se spokojit právě s Cherry MX Black, popřípadě jinými. Rozšířené jsou ještě Cherry MX Red, které mají stejný průběh stisku jako Black, ovšem jejich stisk je lehčí. Najít je můžeme třeba v klávesnicích Corsair K60 a K90 (recenze).





Pak je tu ještě další otázka, kterou osobně neřeším, ale pro někoho jiného může znamenat velký problém. Jde o české popisky, jimiž mechanické klávesnice distribuované u nás zrovna neoplývají. Důvod je dle mého názoru celkem jasný - jde vesměs o velmi drahé klávesnice, kvůli čemuž je ocení jen informovaní uživatelé, kteří si uvědomují jejich výhody a jsou ochotni si připlatit. Však to, co zvládne dnes testovaná SteelSeries 6Gv2, nám na první pohled nabídne i klávesnice za 150 Kč, tedy cca 12x levnější model, který zdánlivě odvede i stejnou práci. Tak proč vlastně platit mnohonásobně tolik?

Podívejme se nyní na specifikace SteelSeries 6Gv2:

Model
SteelSeries 6Gv2
Materiál
černé plasty s příměsí kovu, kovová kostra
Rozměry
448 x 136 x 40 mm
Hmotnost
1,12 kg
Rozhraní pro připojení
USB 2.0 - 6 Key Rollover
PS/2 (redukce) - N Key Rollover
Makro klávesy
-
Multimediální klávesy
přehrávání multimédií a hlasitost
Speciální funkce
klávesa SteelSeries namísto levé Windows
Kompatibilita
univerzální
Verze
SteelSeries 6Gv2 (Cherry MX Black)
SteelSeries 6gv2 Red Switch (Cherry MX Red)

Oproti klávesnici za cenu pod 200 Kč však SteelSeries 6Gv2 nemá výhodu jen ve vyšší odolnosti a mechanickým tlačítkům. Je to také NKRO (N Key Rollover), čili možnost detekce neomezeného počtu kláves najednou. Zde ale musíme využít rozhraní PS/2, neboť u rozhraní USB je tento počet limitován na 6 (plus přepínače).

Další speciální vlastností je to, že výrobce nahradil levou klávesu Windows o přepínač (SteelSeries Key), díky němuž můžeme využít speciální funkce kláves F1 až F6 pro ovládání zvuku a multimédií. Vedlejším účinkem je pak to, že nás stisk klávesy nepřenese ze hry do desktopového prostředí. Některé herní klávesnice tedy mají možnost deaktivace kláves Windows, kdežto 6Gv2 jednu z nich rovnou zrušila.


Zpracování klávesnice


SteelSeries 6Gv2 vychází z modelu 7G a představuje levnější (asi o 1000 Kč) alternativu, přičemž nejviditelnějším rozdílem je absence podložky pod zápěstí, s níž tvoří jeden kus, ale také nemá ve výbavě USB hub a dva audio konektory pro sluchátka a mikrofon. Pravda je, že podložka pod zápěstí by se možná hodila a zvláště pro toho, kdo není zvyklý na klávesnice s plnou výškou a ostré hrany to ještě umocní. Pokud jste ale zvyklí mít zápěstí ve vzduchu a opírat se předloktími o desku stolu, žádnou podložku potřebovat nebudete.




- klikněte pro zvětšení -


Tato klávesnice byla tedy dle SteelSeries vyrobena z pevného plastu s kovovými příměsemi a zpevněna byla ještě kovovým plátem, v němž mají sedět samotná tlačítka Cherry MX Black. Výsledkem je to, že 6Gv2 působí opravdu odolně, je těžká a masivní. Její černý plast s drsným povrchem se také ve světle trošku třpytí, za což může právě nejspíš onen kov a samotné popisky kláves vystupují do prostoru, takže je můžete snadno nahmatat prsty, což tedy praktický význam nemá samozřejmě žádný. Nicméně můžeme očekávat, že tato klávesnice toho vydrží opravdu hodně a zároveň není ani zbytečně přerostlá, takže nebude na stole zabírat větší prostor, než je nutné.





Co se týče rozložení kláves, pak to je víceméně klasické. Oproti standardu je zde výraznější změnou jen nahrazení levé klávesy Windows klávesou SteelSeries, která slouží jako přepínač pro alternativní funkce kláves F1 až F6. Jde o nastavení zvuku a také o ovládání multimédií. To funguje spolehlivě i v přehrávačích jako VLC Media Player, apod. Levý Shift, jak můžete vidět, má plnou velikost.





Na opačné straně hlavního pole kláves narazíme na Backspace a Enter rovněž s plnou velikostí, takže je pak celkem jasné, že to všechno odnesl pravý Shift, k němuž se vtírnul známý cestovatel v podobě klávesy se zpětným lomítkem a rourou. Toto řešení se mi osobně moc nelíbilo, protože jsem se ze začátku do tohoto Shiftu malíčkem moc netrefoval, ale po už po několika dnech se na to dalo zvyknout. Ostatně samotný výrobce v prezentaci uvádí, že "aklimatizace" na tuto klávesnici má trvat tak 1 až 2 týdny, ale tím má na mysli spíše fakt, že jde o mechanický model s jinou odezvou kláves a jiným pocitem při psaní. Nicméně je v tom zahrnuto i rozložení, na které se dá přivyknout daleko dříve.





Pravá část 6Gv2 je již naprosto klasická. Kromě střední části s šipkami je běžné zpracování i numerického bloku, nad nímž jsou tři známé kontrolky Num Lock, Caps Lock a Scroll Lock, zde podsvícené bílými LED.





Hranatý profil klávesnice nejlépe ukáže pohled z boku. Zdvih kláves odpovídá specifikacím tlačítek, a je tedy 4 mm, přičemž stisk je zaznamenán daleko dříve, asi tak v polovině zdvihu. Obavy by zde mohla vzbuzovat ostrá přední hrana, ale faktem je, že ta je tak blízko ke spodní řadě kláves, že není možné, aby vám nějak vadila.




- klikněte pro zvětšení -


Sklon, jaký jste viděli na předchozí fotografii, je zde jediný možný a je daný profilem klávesnice a ne stavitelnými nožkami. Pokud máte rádi větší sklon, nezbyde než si ji něčím podložit. Na druhou stranu tu také není co ulomit.





Vespod můžete vidět pouze informační štítek, dle nějž byla klávesnice navrhnuta v Dánsku (jak jinak) a vyrobena na Tchaj-wanu. Proti skluzu pak poslouží čtyři gumové podložky.


Příslušenství


V balení dostaneme vedle samotné klávesnice také nezbytnou redukci pro připojení k rozhraní PS/2, abychom mohli využít všechny anti-ghosting v celé jeho kráse, čili s neomezeným počtem zaznamenaných najednou stisknutých kláves (respektive ten je omezen - jejich počtem), dále t u je jedna ošklivá samolepka, brožurka s aktuálními produkty a také manuál, v němž se nic zajímavého neskrývá.



reklama