reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synology DS418Play: moderní NAS pro 4 disky

7.11.2017, Jan Vítek, recenze
Synology DS418Play: moderní NAS pro 4 disky
Synology DiskStation DS418Play je prezentován jako osobní cloud s rozšířením o multimédia. To znamená, že nebude sloužit pouze pro ukládání dat, ale také bude schopen přehrávat filmy, hudbu a zobrazovat fotografie, a to v rozlišení až 4K.
Kapitoly článku:
  1. Synology DS418Play: moderní NAS pro 4 disky
  2. Instalace a nastavení
  3. Testy výkonu a spotřeby
  4. Závěrečné hodnocení
Z tohoto popisu by se mohlo zdát, že tu máme NAS obdařený obrazovým výstupem, díky čemuž bude moci přímo fungovat jako multimediální přehrávač, ale tak tomu není. Synology sice svůj DS418play prezentuje jako multimediální centrum, ale to neznamená, že tento NAS budeme moci přímo napojit třeba na televizor pomocí HDMI a nechat jeho Celeron dekódovat audio či video. Server je vybaven vedle USB 3.0 pouze dvěma gigabitovými ethernetovými konektory, takže jedinou možností je streamování videa přes síť.
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Ovšem to má procesor Celeron J3355 zvládnout ve dvou kanálech najednou a s využitím i H.265 či H.264 v rozlišení až 4K při 30 snímcích za sekundu. Vedle toho je daný procesor také vybaven instrukcemi AES-NI, čehož NAS využívá a nabízí možnost šifrování veškerých uložených dat akcelerované procesorem. 
 
 
Synology DiskStation DS418Play k nám přišel v balení, které je téměř celé z recyklovaného papíru, jenž se uplatní i namísto jinak obvyklého polystyrenu. Celý obal tak půjde rozložit do úhledného komínku z papírové lepenky s výjimkou několika plastových sáčků. 
 
Model
Synology DS418Play
Procesor
Intel Celeron J3355
2 jádra
2 až 2,5 GHz
H.264 (AVC), H.265 (HEVC), MPEG-2 a VC-1; maximální rozlišení: 4K (4096 x 2160); maximální počet snímků za sekundu (FPS): 30
Paměť
1x 2 GB DDR3L (maximum 2 GB + 4 GB)
Podpora HDD
4x 2,5" a 3,5" SATA 6 Gbps (HDD i SSD)
max. 40 TB hrubé kapacity, max. 108TB svazky
LAN
2x 1Gbps Ethernet (Link Aggregation / Failover)
USB, apod.
2x USB 3.0
eSATA
-
LED kontrolky
Power, Status, Disk 1, Disk 2, Disk 3, Disk 4
Rozměry
166 x 199 x 223 mm 
Hmotnost bez disků
2,23 kg
Spotřeba
29 W (za chodu)
5,7 W (hibernace pevného disku)
Chlazení a hlučnost
2x 92mm ventilátor
20,5 dBA
Operační systém
DiskStation Manager (DSM)
Souborový systém
Interní: Btrfs, EXT4
Externí: Btrfs, EXT4, EXT3, FAT, NTFS, HFS+, exFAT*
* kompatibilitu s exFAT je nutné dokoupit za 4 dolary

Ze specifikací se dozvíme třeba to, že dvě ethernetová rozhraní dokáží spojit své síly pro zdvojnásobení propustnosti, což dle výrobce přinese až 226 MB/s při downloadu a 185 MB/s při uploadu. 
 
Použitý procesor Celeron J3355 patří do rok staré generace Apollo Lake a jde o 14nm čip se dvěma jádry na 2 až 2,5 GHz se 2 MB L2 cache a TDP 10 W. Pro účely modelu DS418Play tak bude bohatě stačit, i když je otázka, zda to samé lze říci o 2 GB paměti RAM, ovšem tu je možné upgradovat dle specifikací až na 6 GB (2+4 GB). Je otázka, proč tu máme takový limit, když samotný procesor může adresovat až 8 GB paměti RAM. Je možné, že konfiguraci 2 + 4 zvolili v Synology jen kvůli tomu, že jeden 2GB modul je už nainstalován, a tak by se musel pro dosáhnutí plných 8 GB vyhodit. Tak či tak, upgrade operační paměti zvládneme snadno svépomocí a také je třeba říci, že procesor Celeron ve výchozí konfiguraci nebude schopen využít svůj dvoukanálový řadič.
 
Výbava rozhraní tohoto modelu není zrovna široká. Máme tu vedle dvou Ethernetových RJ-45 už jen dva porty USB 3.0, takže žádný audio či video výstup. Udávaná spotřeba téměř 30 W se bude lišit dle toho, kolik a jaké disky naládujeme dovnitř, přičemž uvedená hodnota počítá pochopitelně se čtveřicí průměrných 3,5" pevných disků.
 
Co se týče podporovaných souborových systémů, oproti EXT4 není zrovna pravidlem podpora Btrfs (B-tree file system), který byl vyvinut firmou Oracle a pod GPL licencí je šířen jako jakási odlehčená varianta ZFS nabízející podobné funkce jako třeba copy-on-write, která kopírovaná a nezměněná data hned opravdu fyzicky na disku či jiném zařízení neduplikuje. To učiní až v momentu, kdy jedna z kopií byla pozměněna, což má zřejmé výhody třeba při tvorbě snapshotů, které tento NAS také podporuje. 
 
 

Zpracování NAS

 
Synology DiskStation DS418Play je navenek celý plastový, a to z matného černého plastu, ovšem my se podíváme i dovnitř, kde je kovový vnitřek tvořící i pozice pro uzamykatelné šuplíky s pevnými disky. Ty mají klasické provedení a jsou všechny vidět z pohledu na přední část. 
 
 
V čele tohoto NAS už jsou jen kontrolky jednotlivých disků i celého serveru, hlavní vypínač vpravo dole rovněž s podsvícením a nakonec jeden ze dvou portů USB 3.0. 
 
 
Celkové zpracování je jednoduché, ale výsledkem je elegantní skříňka s průduchy v bočních nápisech Synology, ovšem vzduch bude dovnitř proudit především skrz šuplíky s disky. 
 
 
Vzadu máme pro opravdu dobré odvětrání hned dva 92mm ventilátory, které by tak neměly při běžném provozu a podmínkách tvořit moc hluku a spíše to bude jako obvykle záviset na tom, jak moc hlučné jsou pevné disky. Pod mřížkami ventilátorů už vykukuje část kovové kostry, která se tak nejlépe hodí pro umístění otvoru pro zámky Kensington. Krom toho už v ní najdeme jen čtyřkolíkový napájecí konektor. Zde by přitom stačily dva kontakty vzhledem k tomu, že zdroj stejně dodává jen +12V napětí, ale použitý konektor je aspoň díky tomu robustní. Nakonec se ukáží už jen dva konektory RJ-45 1Gb/s Ethernetu a zbylý USB 3.0. 
 
 
Pokud odstraníte dva šroubky přístupné zezadu v okrajích těla NASu a také diskové šuplíky, můžete se snadno dostat dovnitř až k připravenému prázdnému slotu SO-DIMM, ovšem z jeho pozice je zřejmé, že ani není třeba celý NAS takto otevírat. Slot je dobře přístupný už tehdy, kdy ze serveru vysuneme třeba jen dva diskové šuplíky, takže upgrade operační paměti už opravdu může být jen těžko snazší.
 
 

Příslušenství 

 
Šuplíky jsou uzamykatelné, a tak v příslušenství najdeme dva malé plastové klíčky, které k tomu budou sloužit. Vedle toho tu máme už standardní a nezbytné příslušenství, jako dva ethernetové kabely, krátký napájecí kabel pro zdroj a také zdroj samotný s výstupem 12 V a 7,5 A, čili s výkonem 90 W. 
 
reklama