reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synology DS916+: výkonný čtyřdiskový NAS

14.12.2016, Jan Vítek, recenze
Synology DS916+: výkonný čtyřdiskový NAS
Dnes se blíže podíváme na Synology DS916+, aktuální čtyřdiskový NAS disponující čtyřjádrovým procesorem, který patří mezi jednodušší modely. Nemá tak žádné úzké zaměření a jde prostě a jednoduše o výkonný NAS.
Synology DS916+ přišel na trh letos v květnu a od té doby si drží svou cenu. Dáme za něj přinejlepším mírně nad 15 000 Kč, a to za variantu se 2 GB operační paměti. Pak je tu ještě verze s 8 GB paměti, kterou jsme dostali zapůjčenou my a ta přijde o cca 2000 Kč dráž, takže jako obvykle za paměť navíc takto zaplatíme výrazně více, než kdybychom si koupili samotné moduly.



NAS k nám přišel už mírně použitý, takže byl trochu otlapkaný a leccos už utrpěl jeho přední kryt diskový pozic, neboť ten je vyroben z lesklého plastu a tomu stačí opravdu málo. Jinak ale fungoval v pořádku a vybaven byl potřebným příslušenstvím, na něž se podíváme na konci první kapitoly. Zabalen je do ekologického obalu z recyklovaného papíru, a to včetně vnitřních výstelek.



Model
Synology DS916+ 8 GB
Procesor
Intel Pentium N3710
4 jádra
1,6 až 2,56 GHz, 2 MB L2 cache
Paměť
8 GB DDR3L-1600 (případně levnější model se 2 GB)
Podpora HDD
3,5" SATA 6 Gbps - pevný disk
2,5" SATA 6 Gbps - pevný disk / SSD

rozšiřitelný pomocí eSATA a jednotky DX513 (+ 5 HDD pozic)
hrubá kapacita až 40 TB (90 TB s DX513)
maximální teoretická velikost svazku 108 TB
LAN
2x 1Gb/s Ethernet (Link Aggregation / Failover)
USB, apod.
3x USB 3.0
eSATA
1x
LED kontrolky
Power, Status, HDD1, HDD2, HDD3, HDD4
Rozměry
165 x 203 x 233,2 mm (V x Š x H)
Hmotnost bez disků
2,04 kg
Spotřeba
30 W (za chodu)
13 W (hibernace pevných disků)
Chlazení a hlučnost
2x 92mm ventilátor
Operační systém
DiskStation Manager (DSM 6.0.2)
Souborový systém
interní - Btrfs, EXT4
externí - Btrfs, EXT4, EXT3, FAT, NTFS, HFS+, exFAT

Synology DS916+ je řízen procesorem Intel Pentium N3710, což je 14nm model Braswell představený na začátku tohoto roku jako čtyřjádro na 1,6 až 2,56 GHz se 2 MB L2 cache a dvoukanálovým přístupem k pamětem DDR3L-1600 MHz. Jeho TDP je 6 W a typická spotřeba jen 4 W a samozřejmě má rovněž grafické jádro, ale to zde nevyužijeme, neboť tu není žádný obrazový výstup jako třeba na konkurenčním QNAP TS-451A.

Na rozdíl od něj je ale na druhou stranu vybaven portem eSATA, který může posloužit k připojení rozšiřující jednotky DX513, díky níž si můžeme pomocí 5 diskových pozic více než zdvojnásobit celkovou kapacitu. Je to rozhodně levnější řešení než koupení celého nového NAS a s využitím 10TB disků tak lze dosáhnout celkové hrubé kapacity 90 TB.

U takového modelu jsou už samozřejmá dvě ethernetová rozhraní, jejichž propustnost můžeme spojit, nebo využít druhé jako zálohu či přístup přes jinou síť. A jako obvykle využijeme operační systém DiskStation Manager běžící na webovém rozhraní.


Zpracování NAS


Synology DS916+ má běžné provedení moderních NAS s plastovým pláštěm obepínajícím kovovou konstrukci držící samotný hardware i pevné disky. Zcela vepředu je plastový panel s černým a lesklým povrchem, skrz jehož okraje bude proudit vzduch nasávaný zadními ventilátory. Ten se ale může dovnitř dostat také skrz otvory v bočním logu výrobce, které je na levé i pravé straně. Přední panel drží pouze za gumové čepy vpáčené mezi diskové šachty, takže jej lze v okamžiku sundat a dostat se k samotným pozicím. Vedle něj pak máme nezbytné LED kontrolky (status, HDD 1 až 4), pak přední port USB 3.0 a hlavní vypínač.


- klikněte pro zvětšení -

Když přední panel sejmeme, objeví se černé šuplíky. Těm stačí nahoře stisknout zarážku, čímž je uvolníme a pak už půjdou vysunout ven. Instalace disků se přitom obejde zcela bez použití nástrojů, pokud tedy použijete 3,5" zařízení. Jsou tu totiž plastové ližiny vybavené trny, které disky za jejich otvory zajistí. Stačí přitom uvolnit jednu ližinu, disk dovnitř šuplíku nasunout na tu druhou a zajistit jej. Je to rozhodně snazší operace než se zkoušet dostat dovnitř samotného NASu.


- klikněte pro zvětšení -

Tento model Synology se spoléhá na dva zadní 92mm ventilátory, u nichž můžeme ocenit oblé plastové mřížky, které jsou určitě lepší než hrubě vysekané plechové rošty. Veškeré zbývající porty jsou pod nimi, a to jednak kulatý napájecí konektor, dvakrát RJ-45 gigabitového Ethernetu, dva USB 3.0, eSATA pro rozšíření a pak už je tu jen otvor pro zámky Kensington.


- klikněte pro zvětšení -

Pokud se chcete dostat dovnitř samotného NASu, je třeba nejdříve vysunout všechny diskové šuplíky a pak odstranit zadní šroubky. Vysunout velký plastový kryt je ale nesnadné, protože ten i tak drží pevně a nakonec pak stejně budete muset odšroubovat celou vnitřní konstrukci, abyste se dostali k samotnému hardwaru, což nám za to nestálo. Vše je tu ale na šroubky, ne na nýty, takže nám tomu nic nebrání a jednou za čas tak nebude problém NAS vyčistit od prachu.


- klikněte pro zvětšení -


Příslušenství


V balení máme jako obvykle vše potřebné pro zprovoznění NASu a připojení do sítě. Jsou tu dva kratší Ethernetové kabely, 12V / 8,33A napájecí adaptér, krátký 220V kabel, sada šroubků a stručný manuál.

reklama