reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 5 "poloprofi" zvukových karet

1.3.2007, Martin Šejnoha, recenze
Test 5 "poloprofi" zvukových karet
V dnešním testu se sešlo cenově poměrně různorodé spektrum zvukových karet, ovšem převážně se jedná o karty pro poloprofesionální použití. Existují však lidé, kteří si i doma na kvalitu zvuku potrpí, anebo chtějí třeba svépomocí pořizovat zvukové záznamy. Právě pro tuto skupinu je tento test určen.
Balení, příslušenství

O balení zde platí totéž co u karty Juli@. I zde je použita měkká papírová krabice. V příslušenství naleznete pouze manuál a CD.




Specifikace výrobce

Podporované vzorkovací frekvence
32, 44.1, 48, 64, 88.2, 96kHz
platí pro přehrávání i nahrávání
Parametry převodníků (výstup)
192 kHz / 24 bit
Parametry převodníků (vstup)
96kHz / 24bit
Odstup signál/šum (výstup)
-108dB s filtrem A
Odstup signál/šum (vstup)
-102dB s filtrem A
Dynamický rozsah (výstup)
108dB
Dynamický rozsah (vstup)
102dB
Přeslechy mezi kanály (výstup)
100dB
Přeslechy mezi kanály (vstup)
90dB
Harmonické zkreslení(THD) (výstup)
-97dB
Harmonické zkreslení(THD) (vstup)
-95dB


Karta disponuje dvěma stereofonními vstupy i výstupy, dále nabízí optický SPDIF výstup a metalický SPDIF výstup. Pro analogové vstupy/výstupy jsou použity konektory JACK 6,3mm. Nakonec je zde možnost proměnit jeden stereo vstup v mono mikrofonní a ještě do něj zavést fantomové napájení +48V.




Provedení karty, použité obvody

O převod A/D i D/A se starají dva kodeky Wolfson WM8776. Začněme částí D/A: převodník dosahuje odstupu signál/šum až 108dB, dynamický rozsah je taktéž 108dB. Obvod je vybaven pouze nesymetrickými výstupy a vzhledem k dosahovaným parametrům ale není moc co po této stránce vytýkat. Každý z obvodů obsluhuje jeden stereofonní výstup. Tyto výstupy nejsou shodné. U jednoho výrobce uvádí nulovou výstupní impedanci, ve skutečnosti je to cca 20ohmů. Dosaženo je toho paralelním spojením výstupů operačních zesilovačů přes nutné vyrovnávací rezistory. Takový nízkoimpedanční výstup je vhodný pro buzení sluchátek.Druhý stereo výstup má výstupní impedanci cca 40ohmů.

Nyní následuje část převodu A/D, převodník zde dosahuje odstupu signál/šum až 102dB, dynamický rozsah je i zde shodný. Za pozornost stojí, že obvod je vybaven automatickým řízením vstupní úrovně. Úroveň signálu je díky tomu udržována na stálé optimální hodnotě využívající bitovou hloubku převodníku. Jak je již uvedeno, existuje možnost jeden stereofonní vstup proměnit ve vstup mikrofonní. Přímo na kartě je pro toto přepínání osazeno kvalitní signálové relé Takamisawa A5W-K. Tento druh se často používá pro přepínání signálu ve vysoce kvalitních zařízeních z důvodů možnosti bezproblémově spínat velmi malá napětí a procházející proudy. Na pozicích operačních zesilovačů jsou použity kvalitní a ověřené NJM4580. Po této stránce nelze nic namítat. Napájení OZ zajišťují lineární stabilizátory 78/7909 stejně jako u karty Juli@.

Specialitkou této karty je DC/DC měnič pro výrobu fantomového napájení +48V. Zapínán je při aktivování fantomového napájení v ovladačích. Karta je kompletně osazena elektrolytickými kondenzátory neznámého výrobce a tím i neznámých kvalit, ale obecně se elektrolytické kondenzátory používají jako vazební díky nízké ceně, většinou lze použít kvalitní tantalový anebo ideálně svitkový. O řízení karty se stará DSP VIA ENVY24HT-S. Karta je také opatřena nepájivou maskou bílé barvy.




Softwarové vybavení

Ke kartě bylo přibaleno jedno CD obsahující potřebné ovladače. Instalace proběhla bez nejmenšího problému a dokonce i bez restartování počítače. Rozhraní ovladačů se ovládá velmi pohodlně a navíc není nijak přeplácané. Stejně jako u karty Juli@, i zde nalezneme funkci Direct Wire. Myslím, že je zbytečné popisovat jednotlivá nastavení, protože vše snadno a rychle objasní screenshoty.







Výsledky měření

Naměřené hodnoty zde zcela odpovídají osazení karty. Je vidět, že lépe jsou na tom vstupy. Karta bude díky tomu vhodná pro nahrávání a nakonec má pro to i velmi solidní výbavu v podobě fantomového napájení. Vytížení procesoru při měření programem Rightmark 3D Sound se pohybovalo okolo 5%.





Charakteristiky získané v programu RightMark


Frekvenční charakteristika


Odstup signálu od šumu


Dynamický rozsah


Harmonické zkreslení+šum


Intermodulační zkreslení+šum


Přeslechy mezi kanály
reklama