reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test laserových tiskáren: Brother HL-2035

18.11.2008, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Test laserových tiskáren: Brother HL-2035
Před 2 lety jsme zahájili testování laserových tiskáren. Trh se od té doby nijak dramaticky nezměnil - ceny mírně klesly a většina výrobců představila nové modely. Ty nepřinášejí žádné převratné technologie, ale spíše pokroky v rámci pozvolné evoluce.
Kapitoly článku:
Dnes se podíváme na první tiskárnu, konkrétně model Brother HL-2035. V navazujících recenzích se setkáte s dalšími 5 modely a shrnutím výsledků všech testovaných tiskáren i v porovnání s již dříve recenzovanými modely. Perličkou bude i srovnání levných černobílých laserovek s jednou zástupkyní s barevným tiskem. Nepředbíhejme však a pusťme se do recenze prvního modelu.


Brother HL-2035


Tento model je nejlevnější černobílou laserovou tiskárnou, kterou společnost Brother nabízí. Jde o novinku, která je na trhu teprve pár týdnů a na konkurenci útočí především velmi nízkou cenou cenou při zajímavých parametrech. Vzhled tiskárny vychází ze staršího modelu HL-2030, který jsme zde recenzovali před dvěma lety - odlišnost je zejména v barevném provedení, které je zde jednolité, kdežto u starší sestřičky výrobce použil kombinaci dvou šedých odstínů.



Velmi podobný kousek už jsme v redakci měli, tentokrát je však odlišné barevné provedení

Tiskárna je celá příjemně zaoblená a je koncipovaná jako ryze stolní - tomu odpovídá celkové uzpůsobení i rozměry s přibližně čtvercovým půdorysem a zásobníkem ukrytým v útrobách zařízení. Přesto je velikost zařízení vzhledem ke své koncepci poměrně malá a ani hmotnost není nijak vysoká - dle údajů výrobce 6,5 kg vč. fotoválce a toneru.


Manipulace se vstupním zásobníkem je jednoduchá, má ale větší nároky na prostor kolem.

Toto řešení má své výhody i nevýhody - papír je v tiskárně chráněný před usazováním prachu, navíc jej díky vstupní kapacitě 250 listů zřejmě nebudete muset příliš často doplňovat. Na druhou stranu takové řešení vyžaduje svůj prostor, na rozdíl od tiskáren koncipovaných více "na výšku", které obvykle plníme papírem pouze před tiskem a po dokončení tisku papír opět uschováme a tiskárnu zavřeme, abychom tak ušetřili například cenné místo na pracovním stole.


Minimum ovládacích prvků, to je krédo levných laserovek. Výrobce aspoň nešetřil indikátory.

Nad hlavním zásobníkem se skrývá štěrbina manuálního podavače, na vrchní straně se pak nachází výstupní zásobník a ovládací panel s jediným tlačítkem a čtyřmi diodami, což je na tak levné zařízení vcelku solidní výbava. Hlavní vypínač pak najdete na levém boku vzadu, navíc se zde nachází i mřížka ventilátoru, jehož hlučnost je průměrná, ale více si o tom povíme v závěru.


Na zadní straně nás žádné překvapení nečeká, což se u tak levné tiskárny dá očekávat

Mnohem chudší je zadní strana tiskárny, kde najdeme kromě zástrčky napájení pouze vstup USB ve verzi 2.0 Full-Speed, což znamená, že při tisku složitějších dokumentů nebo obrázků ve vysokém rozlišení bude tiskárna brzděna při přenosu dat.

Zajímavé pro kupujícího bude i dodávané příslušenství - vězte tedy, že vedle tiskárny a zvlášť uložené tonerové kazety (bohužel jen startovací s kapacitou 1000 stran) v krabici najdete i CD s ovladači a návodem, tištěnou stručnou uživatelskou příručku ve více jazycích a napájecí kabel. USB kabel chybí, ale vzhledem k cenové hladině je to pochopitelné.

Jako obvykle se můžete podívat na tabulku shrnující stěžejní vlastnosti tiskárny.

Vlastnost Parametr
Rychlost tisku 18 str./min
Doporučené/maximální měsíční zatížení ? / 10 000 stran
Rozlišení tisku 2400 x 600 dpi
Procesor 96 MHz Fujitsu SPARClite
Tiskové jazyky GDI
Gramáž médií 60 - 161 g/m2
Kapacita vstupního/výstupního zásobníku 250/100 listů
Datová rozhraní USB 2.0 Full-Speed
Instalovaná paměť/možnost rozšíření 8 MB / -
Příkon (maximální/průměrný/pohotovostní režim/úsporný režim) ? / 450 W / 70 W / 5 W
Hlučnost (při tisku/v pohotovostním režimu) < 51 dBA / < 30 sBA
Rozměry (š x v x h) 371 x 155,5 x 361 mm
Hmotnost s tonerem a válcem 6,5 kg
reklama