reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test laserových tiskáren: HP LaserJet P1006

21.11.2008, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Test laserových tiskáren: HP LaserJet P1006
Dnes představená tiskárna už vlastně byla otestována včera - je totiž postavena na stejné platformě jako Canon i-SENSYS LBP3100. Můžeme díky tomu zjistit, zda lze nějak ovlivnit vlastnosti tiskového mechanismu pomocí ovladačů či různých interních nastavení.
Kapitoly článku:

HP LaserJet P1006


I když to tak příliš nevypadá, tuto tiskárnu již jsme vlastně otestovali. Když se totiž podíváte do jejích útrob a také na dodávanou tonerovou kazetu, zjistíte, že vše je zcela identické s již testovaným modelem Canon i-SENSYS LBP3100. Největší rozdíl je v designu tiskárny, kde společnost Hewlett-Packard sáhla po oblíbené kombinaci stříbrné a tmavě šedé barvy. Příbuznost ovšem prozrazují i ovládací prvky - tlačítko na přední straně, ovládací panel a umístění elektrické zásuvky a portu USB. Proto je zajímavé, že model HP je o poznání menší (však také dorazil v krabici, která měla snad o třetinu menší rozměry, než tomu bylo u tiskárny Canon).


Design se společnosti HP docela povedl, tiskárna působí moderně a přesto ne přehnaně nápadně

Kryt vstupního zásobníku tentokrát zcela chybí a také řešení výstupního zásobníku je jiné - výrobce použil jednoduchou "podpěru" papíru, která se dá ještě prodloužit o další plastový díl a zakončit malým háčkem. Ochrana médií v podavači i útrob tiskárny je tedy v tomto případě o něco horší.


Papír ve vstupním zásobníku není nijak chráněný před prachem, zde by se tiskárna HP mohla inspirovat modelem společnosti Canon

U ovládacího panelu výrobce provedl přece jenom jednu drobnou změnu - místo jednoho indikátoru jsou zde dva. Funkce se tím však nijak zvlášť nerozrostly.


Poloha ovládacího panelu je stejná jako u příbuzného modelu společnosti Canon

Identické je rozvržení zadní strany - tiskárna HP však trochu šetří na plastech a část plechového šasi tak zůstává nezakryta. Pro připojení máme opět k dispozici port USB 2.0 Hi-Speed, takže odesílání úloh do tiskárny by mělo být bleskové.


Společnost HP port USB neukrývá, jako tomu bylo v případě Canonu

K tiskárně je dodávána startovací tonerová kazeta s kapacitou 700 stran, stejně jako u Canonu. I plnohodnotná kazeta je identická, s kapacitou 1500 stran. Bude tedy zajímavé zjistit, jakou cenovou politiku stanovila společnost HP. Dále je k tiskárně přibaleno CD s ovladači a dokumentací, stručná instalační příručka a napájecí kabel. USB kabel ani tištěný návod v krabici nenajdete.

Většina parametrů v následující tabulce je stejná jako u modelu od Canonu. Rozdíly jsou pouze v osazené paměti (ze 4x větší), menších rozměrech a hmotnosti, která je asi o 700 gramů nižší.

Vlastnost Parametr
Rychlost tisku (formát A4) 16 str./min
Doporučené/maximální měsíční zatížení 250-1000 / 5000 stran*
Rozlišení tisku 600 dpi
Procesor 266 MHz
Tiskové jazyky GDI
Gramáž médií 60 - 163 g/m2
Kapacita vstupního/výstupního zásobníku 150/100 listů
Datová rozhraní USB 2.0 Hi-Speed
Instalovaná paměť/možnost rozšíření 8 MB / -
Příkon (maximální/průměrný/pohotovostní režim/úsporný režim) ? W / 285 W / 4 W / 4 W
Hlučnost (při tisku/v pohotovostním režimu) 50 dBA / nehlučná
Rozměry (š x v x h) 349 x 238 x 195 mm
Hmotnost s tonerem a válcem 5,2 kg
reklama