reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test netbooků: Hewlett-Packard Mini 5101

22.12.2009, Jan Vítek, recenze
Test netbooků: Hewlett-Packard Mini 5101
Posledním želízkem v ohni do našeho testu je netbook největšího světového výrobce počítačů, firmy Hewlett-Packard. Jde o model Mini 5101 a my budeme doufat, že jej nikdo nezpackal. Tento netbook tak završí vánoční test, v němž se ukázalo celkem pět modelů různých výrobců.
Kapitoly článku:
Upozornění: tato recenze vychází v rámci vánočního testu pěti netbooků, a je proto kratšího rozsahu než obvyklé samostatné recenze



Hewlett-Packard Mini 5101 se dodává v černé papírové krabici a na tuto barvu byl kladen velký důraz, protože i celý její vnitřek včetně pěnových bloků chránících samotný netbook je černý. Není se ostatně čemu divit, protože Mini 5101 jinou barvu než černou v podstatě také neukáže.



Podívejme se ze všeho nejdříve na specifikace testovaného modelu pěkně v tabulce:

Model
Hewlett-Packard Mini 5101 (NN368EA)
Procesor
Intel Atom N280
Frekvence apod.
1,66 GHz, 512 kB L2 cache, 667 MHz FSB
Čipová sada
Intel 945GSE Express
RAM
1024 MB DDR2-533 MHz
Pevný disk
160GB - Hitachi HTS723216L9A360
Úhlopříčka displeje
10,1" HP Illumi-Lite LED matný
Rozlišení displeje
WXGA - 1024 x 600
Grafická karta
Intel GMA 950
Zvuková karta
SoundMAX Integrated Digital HD Audio
Mechanika
ne
Reproduktory
stereo
Zvukové vstupy/výstupy
sluchátka a mikrofon
Polohovací zařízení
touchpad a dvě tlačítka
PS/2
ne
USB/eSATA
3x USB 2.0
Výstup na externí monitor
analogový D-Sub
S-Video výstup (TV out)
ne
Express Card / PCMCIA
ne
FireWire (IEEE 1394)
ne
Čtečka karet
Secure Digital (SD/SDHC) a Multi Media Card (MMC)
Bluetooth
Bluetooth 2.1 + EDR
Infra port
ne
Bezdrátová rozhraní
Broadcom 43224AG - Wi-Fi 802.11 a/b/g/draft-n,
Modem
ne
LAN
Marvell Yukon 88E8072 - Ethernet (10/100/1000 Mbps)
Webkamera
2Mpix webkamera
Speciální výbava
-
Otvor pro zámek Kensington
ano
Typ baterie
4článková Li-Ion - 14,8 V a 29 Wh
Deklarovaná výdrž baterie
až 4,5 hodiny
Rozměry
262 × 180 × 23,2 (vepředu) mm
Hmotnost
cca 1,2 kg
Operační systém
Microsoft Windows XP Home SP3

Netbook Hewlett-Packard přichází s maximální povolenou výbavou dle Microsoftu a Intelu, ovšem tu se snaží ještě dále maximalizovat. Setkáme se tu tak s 1,66GHz procesorem Intel Atom N280, jenž je ve své třídě nejrychlejší, pak je tu standardní sada Intel 945GSE s 1 GB paměti DDR2. Velmi dobrý výkon by ale měl poskytnout 160GB pevný disk Hitachi HTS723216L9A360, jehož plotny se otáčejí rychlostí 7200 RPM.

Co se týče portů, setkáme se se standardními možnostmi, ovšem zato je nám nabídnuto nové rozhraní Wi-Fi 802.11n, které má v propustnosti předčít i 100Mbit Ethernet. Ten zde ale nabízí 1Gb propustnost a rozhraní jsou kompletní s Bluetooth 2.1. Modernější verze netbooku také nabízí modul HP un2400 EV-DO/HSPA pro připojení k mobilním sítím. Nadstandardní je rovněž instalovaná webkamera s rozlišením 2 megapixely.

Baterie ale asi bude u tohoto netbooku pokulhávat, protože její kapacita je pouze 29 Wh při napětí 14,8 V. Hewlett-Packard slibuje výdrž kolem 4,5 hodiny, což by mohlo být více, kdybychom testovali zbrusu novou verzi netbooku s instalovanými Windows 7 a šestičlánkovou baterií.


Příslušenství


Hewlett-Packard nám v balení netbooku připravil obvyklou výbavu v podobě manuálu, nabídky dalších produktů vhodných pro doplnění netbooku (brašny, další operační paměti, myši, atp.) a také čtyři disky s aplikacemi, operačním systémem a možností jeho obnovy do továrního nastavení.



Dále je tu samozřejmě také napájecí adaptér...


Napájení


Nabízený napájecí adaptér bohužel není určen speciálně pro netbooky, ale klasické notebooky, takže jeho výkon činí až 65 W (18,5 V / 3,5 A). To by samozřejmě samo o sobě až tak nevadilo, ovšem vhledem k tomu, že u netbooků je důležitá také mobilita, tak se nabízený model v tomto případě nehodí především kvůli přílišným rozměrům. Nejde přitom jen o to, že samotný adaptér je větší než u jiných netbooků, ale také o to, že jeho mohutný dvoumetrový síťový kabel je až příliš velký a to samé platí o napájecím konektoru.



Nabízená baterie je čtyřčlánková, i když se na poslední chvíli objevily i verze netbooku Mini 5101 (třeba s označením KE262EA), které mají baterii šestičlánkovou, ovšem za ty si také připlatíme klidně dalších 2000 - 2500 Kč. Zmíněný model je také již vybaven systémem Windows 7 Starter. Co se týče dodávané baterie, pak ta disponuje kapacitou 29 Wh při napětí 14,8 V. My uvidíme, na jak dlouho to netbooku vystačí.


Operační systém a software


Nyní jsme se ještě na netbooku Mini 5101 dočkali nainstalovaného systému Windows XP Home Edition SP3, avšak do obchodů se v průběhu zajišťování netbooků a psaní recenzí dostaly již aktualizované modely a u nich se dočkáme nových Windows 7 Starter, které již u jiných testovaných netbooků dalších výrobců figurují.

Dále Hewlett-Packard nabízí také své programové vybavení, ovšem zde je to spíše povinná výbava než (kolikrát nečekaný a nevítaný) bonus. Zmínku si určitě zaslouží HP 3D DriveGuard mající za úkol pomocí čidla chránit pevný disk před pády a otřesy, pak je tu HP Quick Launch Buttons obsluhující speciální tlačítka, HP Wireless Assistant se stará o správu bezdrátové konektivity, odinstalovat lze i ovladač webkamery HP Webcam driver a dokonce také tapetu plochy HP Wallpaper. U ní nechápu, proč zabírá její instalace 36 MB.

Software třetích stran pak zahrnuje Corel Home Office 5.0 (balík se skládá z částí Corel Write, Corel Calculate a Corel Show, tedy textového editoru, tabulkového procesoru a nástroje pro tvorbu prezentací, které jsou spravovány pomocí okna Corel Home Office). Tento balík lze dočasně vyměnit za 60denní zkušební verzi Microsoft Office. A nakonec tu je bezpečnostní software firmy McAffee - Browser Protection Service, Firewall Protection Service a Virus and Spyware Protection Service. McAffee by se tedy měl postarat o kompletní ochranu tohoto počítače.
reklama