reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba AC100-10W: konkurence pro Atom?

12.10.2010, Jakub Doležal, recenze
Toshiba AC100-10W: konkurence pro Atom?
Operační systém Android dorazil do segmentu počítačů. Společnost Toshiba jej použila na svém nejnovějším modelu, který navíc vybavila platformou Tegra. Připravte se jeden z nejlehčích a nejtenčích "netbooků" na trhu.
Toshiba letos oslavila 25 let na trhu s přenosnými počítači a ve víru dobré nálady představila hned několik velmi zajímavých prototypů. Nám se podařilo ukořistit model s označením AC100-10W, který by díky svým hardwarovým parametrům mohl „zatopit“ současným netbookům s Atomem.

Většina výrobců spotřební elektroniky je s nasazováním nových a neozkoušených věcí velmi opatrná, a tak se velmi často setkáváme se stejnými produkty, které jsou pouze 100x jinak zabalené. Asi nejpatrnější je to v kategorii netbooků, kterou hardwarově naprosto opanuje Intel. Svěží vítr do stojatých vod by jistě neuškodil a AC100-10W můžeme považovat za první vlaštovku.




Ačkoliv vypadá platforma Tegra 2 velmi exoticky, není to zase až tak pravda (více o této platformě naleznete v článku NVIDIA Tegra: turbo v kapse). Její komponenty jsou velmi podobné těm, které známe z netbooků, či moderních smartphonů. Procesor nepochází z přímo z dílen NVIDIA, ale jedná se o produkt společnosti ARM, v tomto případě obsahuje dvě jádra o frekvenci 1 GHz. Detailnější informace si řekneme v příslušné kapitole.

Model
Toshiba AC100-10W (PDN01E-004015CZ)
Procesor
NVIDIA Tegra 250
Frekvence apod.
1000 MHz, 1 MB L2, FSB 333 MHz
Čipová sada
NVIDIA Tegra
RAM
512 MB - DDR2 (800 MHz)
Pevný disk
16 GB SSD
Úhlopříčka displeje
10,1 palců
Rozlišení displeje
1024 x 600
Grafická karta
NVIDIA Ultra Low-power GeForce Graphics
Zvuková karta
integrovaná
Mechanika
ne
Reproduktory
Stereo
Zvukové vstupy/výstupy
kombinovaný externí mikrofon/sluchátka (stereo)
Polohovací zařízení
Touchpad + 2 tlačítka
PS/2
ne
USB/eSATA
1x USB mini / 1x USB 2.0
Výstup na externí monitor
HDMI
S-Video výstup (TV out)
ne
Express Card / PCMCIA
ne
FireWire (IEEE 1394)
ne
Čtečka karet
SD, SDHC
Bluetooth
ne
Infra port
ne
Bezdrátová rozhraní
Wi-Fi, 3G modem
Modem
ne
LAN
ne
Webkamera
Webkamera, mikrofon
Speciální výbava
ne
Otvor pro zámek Kensington
ano
Typ baterie
3článková Li-ion 25Wh při 10,8 V
Deklarovaná výdrž baterie
ne
Rozměry
262 × 190× 14/21 mm
Hmotnost
870 g
Operační systém
Google Android 2.1

Čipová sada je již dílem kalifornského výrobce. Její součástí je grafické jádro označené jako Ultra Low-power GeForce Graphics. Schopnosti tohoto čipu vypadají vskutku impozantně, podpora 1080p při rozlišení 1920x1080 zadupává konkurenční Intel GMA 3150 hluboko pod zem.

Operační paměť DDR2 se nachází přímo na základní desce. Její kapacita je pouhých 512 MB, avšak na provoz Androidu by to mělo bohatě stačit. V případě nedostatku je možné přikoupit dalších 512 MB.

Displej je shodný s většinou současných netbooků, a proto jej bude možné lépe porovnat. Na úhlopříčce 10,1“ nalezneme rozlišení 1024x600 obrazových bodů. I zde se ihned na první pohled nezapře přítomnost TN panelu, který navíc výrobce umocnil lesklou úpravou.

Krátce se zastavíme i u nabídky konektorů. Hned z úvodu je nutné podotknout, že tělo tohoto MID zařízení je tak tenké, že zřejmě muselo být v určitých místech rozšířeno, aby vůbec bylo možné konektory umístit. Přítomno je USB v normální a mini verzi, výstup na sluchátka a asi nejvíce zaujme plnohodnotný HDMI konektor.

Toshiba nezapomněla ani na připojení k internetu a v šasi nalezneme kromě klasického Wi-Fi adaptéru také 3G modem. Na trhu je k dispozici i levnější verze, která však 3G modem nemá.


Příslušenství


Zatímco nedávno recenzovaný Samsung N210 dorazil alespoň s transportním pouzdrem, Toshiba nepřibalila skoro nic. Tedy kromě napájecího adaptéru a několika tištěných manuálů.


Napájení


Znalejší čtenáři jistě ví, že si Tegra o příliš mnoho energie neřekne, neboť takto byla od začátku navrhována. V balení tak nalezneme miniaturní napájecí 30W adaptér. Vzhledem k přibalené baterii by se však nemusel příliš často používat.



Tříčlánková baterie s kapacitou 25 Wh může jistě u většiny uživatelů vzbudit obavy, neboť v klasickém netbooku s Atomem by její životnost vzala brzy za své. Naštěstí v tomto případě můžeme být klidní, zahraniční recenze totiž ukázaly poměrně dlouhou výdrž.





Operační systém a software


Jak již bylo řečeno v úvodu, operační systém Android pochází z dílen giganta Google. Otevřená platforma se v oblasti „chytrých“ telefonů těší nebývalé popularitě. V testovaném modelu byl Android ve verzi 2.1 a přechod na novější verzi zatím nebyl oznámen.

Aplikací nebylo nainstalováno příliš mnoho, na druhou stranu je přítomen Camangi Market, kde se po rychlém zaregistrování dostanete k velkému množství aplikací.
reklama