reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TP-LINK TL-WR1043ND: připraven na gigabit

3.11.2010, Jakub Doležal, recenze
TP-LINK TL-WR1043ND: připraven na gigabit
Doby vytáčeného připojení jsou již nenávratně pryč a dnes není problém dovést do bytu či domu linku s rychlostí 100 mbit. Komplikace však nastávají u routeru, který často takový objem dat nezvládá. Proto se dnes podíváme na gigabitový model z dílny TP-LINK.
Kapitoly článku:
  1. TP-LINK TL-WR1043ND: připraven na gigabit
  2. Webový management
  3. Testovací metodika
  4. Výsledky testů
  5. Závěr
Nároky uživatelů na poli internetových služeb stále rostou a jen těžko dnes najdete někoho, komu by stačila rychlost starého analogové modelu. Ve větších městech se již rozrůstají optické sítě a vy se tak můžete připojit rychlostmi kolem 100 Mbit, výjimečně až 1000 Mbit. Většina starších routerů si s takovým „návalem“ dat jen těžko poradí a degraduje výslednou rychlost na mnohem nižší hodnotu.
 
V našem redakčním hledáčku proto skončil model od společnosti TP-LINK, která zatím není v našich končinách příliš známá. Její produkty však často dokáží pozitivně překvapit a uvidíme, jak si povede v tomto testu. Z nabídky výrobce jsme vybrali model TL-WR1043ND, jenž ve vzduchu vládne rychlostí 300 Mbit/s a po metalickém vedení slibuje 1000 Mbit/s.



V zelenobílém balení dorazil router se svým příslušenstvím. Hned po otevření krabice na vás doslova vypadnou manuály v různých jazykových mutacích. Nesmí chybět „rychlý“ tištěný průvodce prvním spuštěním a CD s elektronickou podobou tohoto návodu.

Začátečníkům tyto informace usnadní nastavení, zkušenější uživatelé rovnou vyhledají ethernetový kabel. Ten je v tomto případě přibalen přímo od výrobce. V dnešní době povětšinou společnosti šetří, a tak se toto příslušenství pomalu vytrácí z prodejních balení. Dalším prvkem výbavy je napájecí zdroj a trojice antén.



Designovému provedení vévodí černobílá kombinace barev. Díky tomu lze TP-LINK umístit i na viditelnější místa, kde nebude svou přítomností nijak obtěžovat. V těle tohoto modelu se nachází hned několik důležitých technologií a na velikosti šasi je to znát.


- pro zvětšení klikněte -

Přední panel zabírají z větší části indikační diody, které vám dají přehled o stavu napájení, aktivované bezdrátové části, počtu zapojených počítačů po metalickém vedení, či připojeném USB zařízení. Při pravém okraji je umístěno tlačítko QSS (Quick Security Setup) pro rychlé připojení k bezdrátové části.


- pro zvětšení klikněte -

Zadní strana je již mnohem zajímavější. Zleva narazíme nejdříve na konektor pro anténu, který je na této části přístroje celkem 3x. Následuje zdířka pro napájení, tlačítko reset, USB port pro sdílení pevného disku, WAN port a na závěr integrovaný switch se čtveřicí LAN konektorů.

Pro zapojení veškerých počítačů a USB flashky je v zadní části dostatek místa, nicméně při vypojování některého přístroje je přítomnost externích antén znát. Výbava tohoto modelu vypadá velmi lákavě a uvidíme, jaké možnosti ve finále přinese.

Technický parametr
Hodnota
Standard
802.11b/g/n (Draft 2.0)
WAN port
1 × RJ-45 10/100/1000 BaseT
LAN porty
4 × RJ-45 10/100/1000 BaseT
USB
Ano (verze 2.0)
WPS
Ano
Provozní režimy
Router, AP
Rychlosti
802.11b 11 Mbps, g 54 Mbps, n 300 Mbps
Anténa
3× externí (3 dBi)
Kódování
WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK
Výkon
až 20 dBm, regulovatelný
Spotřeba
max 5 W
Napájení
12 V, max 1.5 A
reklama