reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trio herních klávesnic v akci

17.2.2010, Jan Vítek, recenze
Trio herních klávesnic v akci
V rámci našeho dvouměsíčního tématu o doplňcích k počítačům, kam patří samozřejmě také periferie, si představíme tři herní klávesnice, jež by měly patřit mezi to nejlepší, co nám mohou výrobci nabídnout. Představí se tak modely firem Logitech, Roccat a Razer.
Všechny klávesnice byly vybrány s ohledem na podobné možnosti a také cenu, i když to je vzhledem k dostupné nabídce nesnadné. Všechny tři modely - Logitech G110 Gaming Keyboard, Razer Lycosa Mirror Gaming Keyboard a Roccat Valo - jsou v cenovém rozmezí cca 1900 - 2300 Kč. Samozřejmě dnes existují také mnohem dražší, ale jednak ve vyšších cenových hladinách působí především Logitech, což souvisí i s tím, že tam není dostatečný výběr a model Logitech G19 jsme již recenzovali.

Nižší cenovou hladinu kolem 1500 Kč i níže máme zase víceméně pokrytou hromadným testem A4Tech X7-G800 3x Fast, Genius LuxeMate 525 "Star Cruiser", Microsoft Sidewinder X6 Keyboard 1.0 Win USB, OCZ Elixir Gaming Keyboard a Saitek Cyborg Keyboard. Do tohoto testu se dostala i dražší Logitech G11. Ostatně, všechny naše testy klávesnic najdete v rubrice klávesnice.

A nyní tedy již k našemu testu.


Logitech G110 Gaming Keyboard


První klávesnicí, kterou budeme zkoumat, je G110 od firmy Logitech, která je mezi periferiemi již dlouhá léta zabydlena. Je to tedy její tradiční parketa, a tak se od jejích produktů obyčejně čeká vysoká kvalita, což Logitech v zásadě plní.



Klávesnice přichází v tradičním balení v černo-zeleném zbarvení, kde ji chrání ještě igelitový vak. Příslušenství je pak umístěno pod ní. Nyní se podívejme na její specifikace v tabulce:

Model
Logitech G110 Gaming Keyboard
Rozměry
550 x 187x 18 mm
Hmotnost
975 g
Materiály
černý a šedý plast
Rozhraní
USB 2.0
USB hub
1x USB 2.0
Audio
sluchátka, mikrofon
Speciální klávesy
G1- G12, multimediální
Displej
ne
Podsvícení
červené - modré

Logitech je jako vždy na specifikace skoupý a na svých stránkách neposkytuje ani ty základní, tedy rozměry či hmotnost. Ty jsme si tedy zjistili sami. Ostatní vlastnosti jsou již lehce vypozorovatelné. Klávesnice nabízí především tucet speciálních konfigurovatelných kláves G1 - G12 se třemi přepínači M1 - M3, díky čemuž je tu tedy až 36 speciálních funkcí. Kromě toho jsou tu také multimediální tlačítka, přepínač pro deaktivaci klávesy Windows a dalších, které by nám mohly nechtěně přerušit herní zápal, kulatý ovladač podobný kolečku na myši. Setkáme se také s USB hubem, pokud se tedy jeden USB port tak dá nazývat a konektory pro sluchátka a mikrofon. A poslední speciální funkcí je podsvícení, jež po nainstalování ovladačů bude možné plynule měnit mezi červenou a modrou barvou včetně intenzity.


Provedení klávesnice


Tělo klávesnice je citelně těžší než u normálních modelů, ale nečekejme, že tím získáme pancéřovou odolnost. Klávesnice jde celkem snadno zkroutit, takže v pevnosti se původnímu modelu G15 nevyrovná, ovšem rozhodně nelze říci, že by tento aspekt výrobce nějak podhodnotil. Hlavním stavebním materiálem se staly šedé plasty s matným povrchem, tedy až na horní pruh s některými tlačítky. Klávesy mají normální vysoký zdvih a působí odolným a robustním dojmem.


- klikněte pro zvětšení -

Levá strana G110 nabídne zmíněné klávesy G1-G12 uspořádané do třech skupin po čtyřech. Nad nimi máme oranžově podsvícená tlačítka M1 až M3, jimiž si přepínáme mezi uloženými profily, které si pamatují také styl podsvícení kláves. Zbývá hned vedle nich tlačítko MR, které je zase za všech okolností červeně podsvíceno, pokud je tedy aktivní. A aktivní je tehdy, když chceme bez použití doprovodné aplikace zaznamenávat makra a přiřazovat je jednotlivým klávesám G.

Hlavní pole kláves vypadá naprosto běžně. Tato univerzální nelokalizovaná verze (US), kterou bez problémů u nás seženete, nabízí velký dvouřádkový Enter, dlouhý Backspace a ještě delší pravou klávesu Shift. Levá je ale na její úkor podstatně kratší. Jinak zde nic pozoruhodného nehledejme.



Nad tímto polem pak je herní přepínač, jenž umí deaktivovat klávesy Windows a také klávesu suplující pravé tlačítko myši. Následují stále podsvícené klávesy - vypínače sluchátek a mikrofonu s červenými kontrolkami hned vedle. Zde je zajímavé, že zde konektivitu i těchto zařízení zajišťuje rozhraní USB a ne samostatné audio kabely, jak bychom čekali.

Díky tomu v nainstalovaných zařízení nalezneme také USB PnP Sound Device a nemusíme se také starat o vedení dalších kabelů. Následují dva piktogramy sluchátek a rozhraní USB a za nimi jedno podlouhlé tlačítko, jímž vypneme podsvícení kláves. Měnit barvy a jejich intenzitu však jde pouze prostřednictvím dodávaného software.



Je dobře, že zde Logitech opustil styl rozložení kláves, kde se střední část klávesnice zúžila, Insert kamsi zašantročil a Delete naopak prodloužil. G110 tak nabízí normální provedení i zde a nahoře pak tři očekávané oranžové kontrolky pro Caps Lock, Scroll Lock a Num Lock.



Poslední část klávesnice, tedy numerický blok, také sama o sobě nevybočuje z normálu a jde spíše o to, co je nad ní. Jsou to multimediální klávesy pro ovládání přehrávání hufby či filmů (přehrát/pauza, stop, posun vpřed, posun vzad) a také celkové ztišení zvuku. To se sluchátky zapojenými v klávesnici funguje tak, že zvuk se ihned nevypne, či nezapne, ale postupně se vytratí, nebo naopak vyvstane. Posledním ovládacím prvkem pak je delší rolovací kolečko s gumovým vroubkovaným povrchem. To ve svém výchozím stavu nastavuje hlasitost zvuku.



Zadívejme se ještě na horní hranu klávesnice. Na ní můžeme vidět z jedné strany přívodního USB kabelu dva audio konektory pro sluchátka a mikrogon a ze strany druhé pak jeden konektor pro připojení dalšího USB zařízení. Zde se mohl Logitech "plácnout přes kapsu" a nabídnout ještě aspoň jeden.


- klikněte pro zvětšení -

Když si klávesnici obrátíme, pak se dole ukáží dlouhé gumové protiskluzové nožky, nahoře pak jednoduché výklopné nožky pro nastavení většího sklonu a také drážky, do nichž si lze zapustit třeba kabel sluchátek, aby se netoulal někde vedle, nebo dokonce nad klávesnicí. Ten však v drážkách sám o sobě držet nebude, takže bude nutné jej nějak upevnit a jako nejjednodušší řešení se jeví lepicí páska.


Klávesnice s nacvaknutou opěrkou pro zápěstí


Příslušenství


Kromě obvyklých manuálů a jiných tištěných materiálů a CD s ovladači tu je již jen přední plastová podložka pod zápěstí.



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Logitech Gaming Keyboard G110 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama