reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Turbo zálohy s externím Verbatim Executive 500 GB?

7.8.2009, René Pfeifer, recenze
Turbo zálohy s externím Verbatim Executive 500 GB?
Tradiční výrobce úložných médií uvedl nedávno na trh nový 2,5” externí disk s připojením přes USB. Kromě softwaru pro snadné zálohování je vybaven i utilitou Turbo Speed, která slibuje až 25% nárůst výkonu. Prověříme si, co je na tom pravdy.
Kapitoly článku:
  1. Turbo zálohy s externím Verbatim Executive 500 GB?
  2. Turbo testy a závěr
V elegantní černé krabičce najdeme kromě bezpečně uloženého externího disku ještě USB kabel o délce 60 cm a dvě malé brožurky s rychlým návodem na použití v 27 jazycích. Skromné, ale dostačující vybavení. Jedinou výtku bychom adresovali na délku kabelu, která je pro PC uložené pod stolem krátká. Softwarové vybavení Executivu sestává z instalačky utility Turbo Speed, programu Verbatim Sync pro snadnou synchronizaci vašich dokumentů a pošty a zálohovacího softwaru Nero BACKITUP 4 Essentials.


Vnitřní obsah


První dojmy


S popisem disku nebudeme mít mnoho práce. Elegantní design zařízení tvoří oblé tvary z pogumovaného plastu. Pěkný vzhled je doplněn po stranách tenkými lesklými proužky, pod nimiž se po připojení rozsvítí dvě modré LED diody.


Verbatim Executive 500 GB

Chlazení je řešeno třemi nenápadnými otvory z každé strany. Kompaktní šasi je tak narušeno pouze malou zdířkou vpředu, která je vyplněna USB rozhraním.


Přední část - USB

Celé zařízení je ideálně řešené pro přenos. Malé rozměry a nízká hmotnost umožňují Executive pohodlně nosit v náprsní kapse. Aby se při transportu zamezilo drobným poškozením, můžeme disk vložit do přibalené jednoduché taštičky. Díky energeticky méně náročnému 2,5“ disku jsme ušetřeni přítěže v podobě přídavného napájení. Verbatim Executive je tedy skutečně „portable“.

Model2.5'' Verbatim Executive Portable HDD USB 2.0 500 GB
Rozměry135 mm x 85 mm x 25 mm
Hmotnost170 g
Rozhraní USB 2.0 / 1.1
SWNero BACKITUP 4 Essentials, Verbatim Sync, Turbo Speed
Záruka2 roky (omezená)


Více k softwarovému vybavení


Jak jsme zmínili výše, je tento portable Verbatim vybaven programy pro snadné zálohování našich dat, konkrétně Nero BACKITUP 4 Essentials a Verbatim Sync.


Verbatim Sync

Přehledný a jednoduchý nástroj s pěkným rozhraním slouží k synchronizaci našich dat mezi PC a Executivem. Program se spouští přímo z přenosného disku. Umožní nám tak nosit naše data neustále u sebe a pracovat s nimi na kterémkoli počítači. Při prvním spuštění si synchronizaci přizpůsobíme v pěti jednoduchých krocích.

Jsme vyzváni k nezbytnému schválení licenčních podmínek, nastavení našeho profilu včetně hesla, a pak si již vybereme, které soubory se budou zálohovat. Na výběr máme e-mail, dokumenty a oblíbené položky z internetu. Bezpečnost našich dat je zajištěna 128bitovým AES šifrováním. Velmi pohodlná je možnost automatické synchronizace po připojení. Jedinou vadou na kráse je absence češtiny.


Úvodní screen


Nero BACKITUP 4 Essentials

Zálohovací nástroj od Nera není třeba dlouze představovat. Na Verbatimu Executive nalezneme instalačku čtvrté verze Essentials, kterou využijeme zejména k pravidelnému zálohování většího množství dat. Výhodou programu je přehledný způsob ovládání a možnosti nastavení včetně komprese, typu nebo intervalu pravidelných záloh. Navíc ve výběru cíle můžeme kombinovat různá zálohovací média, to pro zvýšení bezpečnosti nebo jen z prostého nedostatku kapacity (co si budeme povídat, kapacitu 500 GB lze zaplnit velmi rychle).


Úvod do Nera BackItUp
reklama