reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V jako Value: nejlevnější SSD Intel

10.3.2010, René Pfeifer, recenze
V jako Value: nejlevnější SSD Intel
S příchodem roku 2010 se v našich obchodech objevil nový solid-state disk Intel s označením „V“. Stávající modely E a M se vyznačují vysokým výkonem za poměrně vysokou cenu. Jaké hodnoty nám nabídne nový „Value“?
Kapitoly článku:
V loňském roce nebylo možné si nevšimnout změny na poli výroby NAND čipů. Informace o přechodu výrobců flash pamětí z 50 na 34nm technologii se na nás hrnuly takřka ze všech kanálů, včetně našeho webu SHW. Připomeňme si tedy krátce přínos nového způsobu výroby.

Nová 32nm technologie výroby umožňuje flash čipy zejména o něco zmenšit. To samozřejmě znamená zvýšení kapacity na plochu při zachování nebo snížení výrobních nákladů. Měli bychom se tak postupně dočkat zvyšování kapacity SSD disků a snižování jejich pořizovacích cen. Jemnější struktura čipů by také měla umožnit nárůst výkonu a snížení spotřeby, což ovšem souvisí s ostatním použitým hardwarem (řadič, vyrovnávací paměť,..) a nemusí to být pravidlem.



34nm 16Gb MLC NAND chip od Micronu

Změna technologie se týká obou druhů NAND čipů - SLC i MLC, i když výrazněji zatím probíhá u multi-level cell pamětí. Ty se nadále vyrábí v 16 a 32Gbitové verzi, přičemž 34nm generace je o 17 % menší než první 50nm. Nový 16Gbitový čip MLC tak zaujímá plochu 84 mm², 32Gbitový nyní zabírá 172 mm². Při osazování na 300mm křemíkovou desku (zvanou též wafer) se tak na jednu může vměstnat přibližně 1,5 TB úložné kapacity.


34nm chip, Micron po druhé

Zkrátka a jasně, pokud pořizovací cena dovolí, u 1,8palcových SSD bychom se brzy měli dočkat kapacity 256 GB a u rozšířenějšího 2,5“ formátu nebude výjimkou 500 GB. Ostatně Intel už oznámil uvedení nové řady MLC solid-state disků s krycím názvem „Lyndonville“ s kapacitou až 400 GB, kterou nám chystá na čtvrtý kvartál. A aby toho nebylo málo, ještě než se nová technologie stačila mezi nás plně rozšířit, oznamuje firma IM Flash Technologies (společný podnik firem Intel a Micron) výrobu nejnovějších vzorků MLC čipů na 25nm procesu.


40GB SSD Intel Value


Nový solid-state disk od Intelu s typovým označením X25-V je zaměřen na běžné uživatele notebooků, kteří touží po výkonnějším systémovém disku za přijatelnou cenu. Tak to alespoň tvrdí výrobce, když svůj produkt nabízí jako plnohodnotnou náhradu za stávající 2,5“ pevné disky.


Intel X25-V 40 GB

Na první pohled nové SSD těžko rozeznáme od modelů X25-M (Mainstream). Hlavním ukazatelem řady V jsou 34nm paměťové čipy MLC, ovšem osazené v menším množství – novinka je k dostání pouze s kapacitou 40 GB. Intel X25-V je přes 3Gbitové rozhraní SATA schopen dosahovat souvislé rychlosti čtení 170 MB/s, zápisu 35 MB/s a přístupové doby 65 µs resp. 110 µs.

Intel X25-V - horní část
Intel X25-V - vnitřní část
- pro zvětšení klikněte -

Je známo, že Intel ve svých solid-state discích používá vlastní komponenty. Kromě paměťových čipů disponuje výrobce výkonným řadičem, který pro novou řadu Value upravil na 5kanálový (řada M má 10kanálový). O využití vyrovnávací paměti výrobce mlčí, a tak zbývá jen dodat předpokládanou spotřebu - 150 mW při běžné práci a 75 mW v klidu.

Souhrn všech vlastností solid-state disku Intel X25-V viz tabulka níže:

SSDSA2M040G2GC
Rozhraní
SATA 3 Gb/s
Kapacita
40 GB
FW
02HA
NAND
MLC
Rychlost čtení, zápisu
170 MB/sec, 35 MB/sec
Hmotnost
70 g
Operační teploty
0 - 70°C
Spotřeba (klid / práce)
75 / 150 mW

Tolik k představení nového produktu Intel X25-V a jeho funkcím, nyní můžeme přejít k praxi.
reklama