reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Wind Top AE2220: moderní All-in-One

21.7.2010, Jan Vítek, recenze
Wind Top AE2220: moderní All-in-One
Dnes si představíme novou generaci tzv. All-in-One PC, tedy počítačů v jednom kusu. Konkrétně to bude Wind Top AE2220 od společnosti MSI. Není to již klasický nevýkonný nettop, ale slušně vybavené multimediální PC.
Počítače typu nettop, jejichž lavinu stejně jako v případě netbooků spustila společnost Asus, bývaly nejčastěji vybaveny procesory Intel Atom a příslušnými integrovanými grafikami (tedy GMA950).

Taková výbava dávkou sebezapření stačila pro první generace netbooků, avšak pro stolní počítače, i když typu All-in-One, byla taková výbava již od začátku nezajímavá a pro řadu nabízejících se využití nedostatečná. To samozřejmě kvůli nízkému výkonu spojenému s velkými obrazovkami v porovnání s přenosnými netbooky.




Proto je jen dobře, že dnes je již na trhu řada nových All-in-One PC, mezi něž patří třeba náš testovaný Wind Top AE2220, který slibuje výborný zážitek při sledování filmů a poslouchání hudby.

Nabídka firmy MSI v oblasti počítačů typu vše v jednom momentálně v dané oblasti nabízí 4 základní skupiny rozdělené podle úhlopříček obrazovek:

19palcové: Dnes již jediný zástupce této řady s 18,5" obrazovkou je vyzbrojen procesorem Intel Atom 230, a už proto není příliš zajímavou volbou

20palcové: V této řadě se drží dva zástupci - AE2020 založený na platformě Intel s procesorem Pentium T4500 a NVIDIA ION a model AE2010 s procesorem AMD Athlon 2650e, či Athlon X2 3250e a Radeon HD 3200. To je již nepoměrně lepší výbava, avšak v dnešní době už i zastaralá, nebo lépe řečeno výběhová.

22palcové: Sem patří i náš testovaný AE2220 (všechny mají úhlopříčku přesně 21,5"), jehož výše postavený bratříček AE2220 Hi-Fi má poskytnout lepší zážitky. Pak tu je verze AE2220 Pro lišící se procesorem (Pentium Dual-Core E5400) a grafickým čipem ATI Mobility Radeon HD 4650 oproti GeForce 9300. Nejvyšším modelem je AE2280 s moderními procesory Intel Core i5/i3 a Mobility Radeon HD 5430 nebo 5730. Tady už to začíná být velmi zajímavé.

24palcové: A nakonec MSI nabízí 24" model (nebo spíše 23,6") AE2400 s procesory Core 2 Quad Q9400s / Pentium E5400 a ATI Mobility Radeon HD 565v. Připravuje se ale již model AE2420 s procesory Core i5-650, 120Hz obrazovkou a 3D brýlemi.



Náš testovaný AE2220 přišel ve velké modro-bílé krabici, kde byl společně s příslušenstvím dobře chráněn pěnovými bloky a dalšími krabicemi. Lze říci, že už i 21,5" počítač All-in-One není žádný drobeček a se svým balením vážícím necelých 13 kg se pěkně pronese.

Model
MSI Wind Top AE2220
Procesor
Intel Core 2 Duo T6600
Frekvence apod.
2,2 GHz, 2 MB L2 cache, 800 MHz FSB, 35W TDP
Čipová sada
NVIDIA ION (nForce 730i)
RAM
4 GB DDR2 800 MHz (PC2-6400)
Pevný disk
640 GB - Western Digital WD6400AAKS-22A7B
Úhlopříčka displeje
21,5 palce, lesklý, multidotyková vrstva
Rozlišení displeje
Full HD - 1920 x 1080
Grafická karta
NVIDIA ION - GeForce 9300
Zvuková karta
Realtek High Definition Audio
(MSI Premium Sound Technology / SRS High-end Surround Sound)
Mechanika
Tray-in DVD Super Multi
Reproduktory
2x 5W
Zvukové vstupy/výstupy
3,5mm mikrofon + sluchátka
Ovládání
dotyková obrazovka, bezdrátová klávesnice + myš, dálkový ovladač
PS/2
ne
USB/eSATA
6x USB 2.0 / 1x eSATA
Video vstupy/výstupy
D-Sub (out), HDMI (in)
S-Video výstup (TV out)
ne
Express Card / PCMCIA
ne
FireWire (IEEE 1394)
ne
Čtečka karet
SD, MMC, MS
Bluetooth
ne
S/PDIF
optický
Bezdrátová rozhraní
Realtek RTL8191SE - Wi-Fi 802.11 b/g/n
Modem
ne
LAN
Realtek PCIe Gigabit Ethernet
Webkamera
1,3megapixelová
Speciální výbava
klávesnice, myš, volitelně digitální TV tuner (zde není)
Otvor pro zámek Kensington
ano
Rozměry
554,1 x 403,5 x 62,5 mm
Hmotnost
8,404 kg
Operační systém
Windows 7 Home Premium 32bit

Z tabulky se dozvíme vše důležité ohledně HW vybavení, které nám nezajistí plynulý běh nejnovějších her, ale starší nebo nenáročné herní tituly bychom si mohli zahrát s úspěchem, i když asi ne v rozlišení Full HD, jaké nabízí LCD obrazovka s úhlopříčkou 21,5". Ta má lesklý povrch a zajímavá je na ní spíše multidotyková vrstva, díky níž budete moci s použitím více prstů využít daleko více gest, než jen prosté ovládání kurzoru a posouvání oken.

Procesor je ze staré rodiny Core 2, konkrétně 2,2GHz model T6600 s 2MB cache druhé úrovně. Nové modely Wind Top ale již začínají využívat moderní Core i5/i3 a slíbeny jsou i procesory i7. Procesoru bude sekundovat čipová sada NVIDIA ION s integrovaným grafickým jádrem GeForce 9300, které slibuje především akceleraci videa až do rozlišení Full HD, takže v tomto ohledu bezpochyby nebude AE2220 zaostávat.

Ze zvukové stránky se projeví dvojice 5W celopásmových reproduktorů s membránami z hořčíkovo-hliníkové slitiny, jež výrobce v prezentaci produktu vyzdvihuje do nebes. K tomu patří SRS High-end Surround Sound.

Data si budeme ukládat na desktopový pevný disk Western Digital WD6400AAKS-22A7B s kapacitou 640 GB. Jde tedy o 3,5" model, což dokazuje, že štíhlé tělo a nízká hmotnost nebyla u tohoto PC tou největší prioritou. Ostatně u počítače s dotykovou obrazovkou si budeme spíše cenit stabilní polohy. Místa je tedy dost, takže nám zbylo i na zapisovací DVD mechaniku Super Multi v notebookovém provedení.

Co se týče rozhraní, nelze si stěžovat. Dočkáme se slušného počtu 6 portů USB 2.0, z nichž jsou 2 v boku, pak i portu eSATA pro rychlé připojení externího pevného disku, fotografie a videa si budeme moci tahat přímo z karet SD/MMC a MS, jejichž čtečka je vedle bočních USB 2.0, obraz lze vyvést pomocí konektoru D-Sub a naopak přivést pomocí HDMI a zvuk ještě pomocí optického S/PDIF. Síťová připojení jsou moderní v podobě Gb Ethernetu a Wi-Fi standardu 802.11b/g/n.

Mezi periférie můžeme zařadit integrovanou 1,3MPix webkameru, k níž patří dva 3,5mm audio konektory (sluchátka a mikrofon). Pak nám MSI dodá i malou bezdrátovou klávesnici a myš. Do příslušenství patří však i externí napájecí zdroj, jaký se dodává i k výkonným notebookům. Jedná se o 120W model (19 V / 6,32 A), jenž by se asi vešel do těla počítače, ale zbytečně by jej zatěžoval svým odpadním teplem.


Periférie a příslušenství


Ve dvou krabicích se skrývá dodávané příslušenství, s nímž můžeme být spokojeni, neboť mimo povinné výbavy obsahuje i bezdrátový set klávesnice s myší a rovněž dálkový ovladač kompatibilní s Windows Media Center. Malá klávesnice je stejně jako myš napájená dvojicí baterií AAA a je vyvedena v černé lesklé barvě. Aspoň že moderně pojaté oddělené klávesy jsou matné. Tělo klávesnice by rozhodně mohlo být odolnější, protože takto se i pod mírnějším tlakem kroutí jak pivní tácek. Spokojeni však budou uživatelé, kteří ocení tichý stisk kláves a celkově nízkou hmotnost a rozměry klávesnice.


- klikněte pro zvětšení -

Optická myš s logem MSI je zpracována v podobném duchu, tedy z kombinace lesklého a matného černého plastu. Najdeme na ní dvě základní tlačítka a měkké kolečko s tuhým odporem a jemným krokováním. Jeho stisk je také oproti tlačítkům znatelně tužší.

S podivem je, že ač myš nemá žádná další tlačítka, je uzpůsobena pro praváky, přičemž by měla být spíše univerzální. Ergonomické tvarování ale naštěstí není tak výrazné, aby se myš nedala držet i v levé ruce. Na své spodní straně má už jen 5 malých teflonů, hlavní vypínač, tlačítko pro navázání spojení a kryt baterií.

Rádiový přijímač bohužel není ve zmenšené podobě, a tak bude z USB portu trčet do vzdálenosti několika centimetrů, ovšem to by zde nemělo příliš vadit. Musíme být ale při manipulaci s ním a celým počítačem opatrní.



Zbylé příslušenství zahrnuje velký a pěkně zpracováný dálkový ovladač pro Windows Media Center a pak dostaneme i jednoduchý plastový stylus, hadřík pro otírání LCD displeje, CD s ovladači, utilitami i manuály, tištěný manuál a další tiskoviny.



Nakonec z balení vytáhneme velký 120W adaptér od Delta Electronics a to je vše.
reklama