reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Y-Cam Black S: noční hlídač

10.1.2012, Jan Vítek, recenze
Y-Cam Black S: noční hlídač
IP kamery jsou dnes již dostupným příslušenstvím do domácností, kde mohou sloužit pro prostý dohled nad jejich stavem, nebo i pro bezpečnostní účely. Nyní si můžete zakoupit i model Y-Cam Black S pracující dobře i v noci, na nějž se podíváme.
Se společností Y-Cam Solutions se na našich stránkách setkáváme poprvé a ani není divu, jelikož jde o mladou a nepříliš známou firmu s úzkým zaměřením. A tím jsou právě a jen IP kamery, jež tato firma začala dodávat na trh v roce 2007. My si tedy z její nabídky vyzkoušíme model Black S, což je jednoduchá kamerka pro domácnosti, mezi jejíž výhody patří bezdrátová konektivita, která je pro snadnou instalaci velmi vhodná, a vedle toho také velké množství IR diod pro dohled i v noci.

Blízko k našemu modelu má i Black SD, který k dané výbavě přidává i slot pro kartu microSD, jež tu je pro případ, že by snad selhalo datové spojení. Pak nás sice kamera jen neinformuje o spuštění alarmu, ale aspoň v sobě uloží příslušný záznam.





IP kamera Y-Cam Black S k nám přišla v bílém obalu, jenž mi velmi připomněl balení produktů firmy Apple.





Nyní ke specifikacím:

Model
Y-Cam Black S
Senzor
1/4" CMOS
Max. rozlišení pro záznam
310 000 pixelů
640 x 480
Objektiv
f=3,6mm
F2,0mm
Video komprese
MPEG-4, MJPEG
Rozlišení
640×480(VGA), 320×240(QVGA), 160×120(QQVGA)
Min. osvětlení
1 Lux
0 Lux v nočním režimu - dosvit 12 - 15 metrů
Pozorovací úhly
Horizontální: 60°
Vertikální: 45°
Streamování obrazu
RTSP/RTP/RTCP, 3GPP, ASF
3 streamy najednou
Noční osvětlení
30x Infra LED u objektivu


Hlavní práci bude odvádět obvyklý senzor typu CMOS, jenž však nabídne pouze 0,3Mpix rozlišení, což znamená maximálně 640 x 480. Objektiv má fixní ohniskovou vzdálenost, díky IR diodám není potřeba žádné externí osvětlení sledované scény a obraz můžeme najednou vysílat pomocí 3 streamů - primárního, sekundárního a mobilního. Ty se liší použitou kompresí, kvalitou (rozlišení, FPS), a tedy i bitrate, což se bude hodit pro různé účely.


Vstupy, výstupy a přenos obrazu/audia
SD slot
microSD (pouze u modelu Y-cam Black SD)
USB
ne
Video výstup
pouze síť
Síť
RJ-45 - Ethernet (10BASE-T/100BASE-TX)
IEEE802.11b/g - max. 54 Mbps
Vstup pro alarm
ne
Výstup pro alarm
ne
Natáčení objektivu
manuální
Audio
G.726 (40/32/24/16Kbps)
vlastní mikrofon
Napájení
DC 5 V
Používané protokoly
TCP, UDP, IP, ARP ,ICMP, DHCP, DNS, HTTP, FTP, SMTP, NTP, PPPoE, DDNS, UPnP
Bezpečnost
základní pomocí ID a hesla
zabezpečení Wi-Fi - WEP (64/128 bit),WPA, WPA2
Ostatní
Pracovní teploty
-5 až +45 °C
Balení
Y-cam Black S
AC adaptér
síťový kabel
Setup CD-ROM
stručný návod
kovový podstavec
Spotřeba
3,75 W
Rozměry
85 x 85 x 30 mm
Hmotnost
150 g bez podstavce


Z ostatních specifikací zjistíme, že tato IP kamera je velmi jednoduchá. Nemá žádné vstupy ani výstupy na externí zařízení, takže nemůže vyburcovat další kameru k aktivitě a ani nemůže být sama zalarmována odjinud. Pokud ji ale dobře nastavíte, nebudete nic takového při běžném použití v domácnosti ani potřebovat. Spokojit se tak musíte s tím, že Black S bude spolupracovat s lokálním NASem, vzdáleným FTP serverem nebo zašle zprávu na e-mail.


Příslušenství


Napájecí adaptér s vyměnitelnými vidlicemi je bílý a k této verzi příliš nesedí. Každopádně se bude hodit pro interiéry více než kdyby byl černý a především má dlouhou, více než třímetrovou sňůru. Dostaneme i krátký Ethernetový kabel, jenž se bude hodit především pro prvotní nastavení, abychom mohli na kameře zadat přihlašovací údaje k našemu routeru.





Nakonec nesmí chybět ani CD s ovladači a obslužným softwarem, jakož i stručný manuál. Ten na nás mluví 6 evropskými jazyky (avšak ne česky), přičemž samotný software a firmware je pouze v angličtině.
reklama