reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zalman ZM-VE400: inteligentní HDD box

2.7.2013, Jan Vítek, recenze
Zalman ZM-VE400: inteligentní HDD box
Dnes se podíváme na zajímavé malé zařízení od firmy Zalman, které je určeno pro zabezpečené ukládání dat a fungovat může také jako virtuální optická mechanika. Jedná se o External HDD Case & Virtual Drive ZM-VE400.
Kapitoly článku:

Zalman ZM-VE400 tedy není jen takový obyčejný externí box pro 2,5" pevný disk nebo SSD, což je vidět už na první pohled. Má totiž na sobě numerickou klávesnici složenou z dotykových tlačítek a také jednoduchý jednobarevný grafický displej, s jehož pomocí budeme zadávat číselný kód. Tento externí box nám tedy nabídne možnost hardwarového šifrování dat pomocí 256bitového AES v reálném čase, o což se tedy postará on sám a také může fungovat jako virtuální optická mechanika, pokud tedy máte vhodné obrazy disků.



Zalman ZM-VE400


Vedle toho Zalman ještě uvádí, že ZM-VE400 podporuje S.M.A.R.T., takže bude možné monitorovat kondici i teplotu pevného disku a zákazník si bude moci vybrat mezi černým a stříbrným provedením. V našem případě se tedy podíváme na černé provedení, že má i tak ve svých okrajích zasazenou stříbrnou lištu. Dosud jsme se také nezmínili o rozhraní, ovšem překvapení se nechystá, jde o očekávané USB 3.0, takže můžeme očekávat vysokou propustnost, která již bude záviset spíše na použitém úložném zařízení. Přenosové rychlosti budou tedy velmi rychlé, jak je ostatně uvedeno na produktových stránkách v porovnání s USB 2.0. V potaz ale samozřejmě neberte poslední výsledek (256 GB za 70 sekund), což je samozřejmě chyba a daleko za hranicemi teoretické propustnosti rozhraní USB 3.0.


Zalman ZM-VE400 balení


Zařízení k nám dorazilo v malé černé krabičce, kde se ukrývá včetně nezbytného USB kabelu, ale také s ním dostaneme pouzdro a prťavý šroubováček pro instalaci disku.

Model
Zalman ZM-VE400
Materiál
hliník, plast
Rozměry
146 x 80,8 x 14mm
Hmotnost
91 gramů
Rozhraní - externí
USB 3.0 (zpětně kompatibilní s 2.0 a 1.1)
Rozhraní - interní
SATA 3 Gbps
Podpora disků
2,5" HDD či SSD
Napájení
+5V (z USB)
Verze
černá
stříbrná
Speciální funkce
hardwarové šifrování - 256bit AES
virtuální optická mechanika
Kompatibilita
Windows 98 / ME / 2000 / XP / VISTA / 7, Mac OS, Linux

Tento USB box je tedy poměrně chytré zařízení, jež nám má zajistit ochranu dat, která si nosíme s sebou a v některých případech také umí nahradit optickou mechaniku, čili především tehdy, když nelze využít nějaký z nabízených softwarů určených pro to samé a velmi to přijde vhod pro pohodlnou instalaci operačního systému na zařízení, které nemá vlastní mechaniku. V ostatních ohledech jde o klasický box s externím rozhraním USB 3.0, interním SATA 3 Gbps a jednou pozicí pro 2,5" pevný disk nebo SSD. Pro napájení mu postačí energie z portu USB, přičemž verze USB 3.0 by na to měla stačit v každém případě a USB 2.0 alespoň většinou.



Zpracování boxu


Zalman ZM-VE400 není nijak masivní, což je znát už z jeho hmotnosti 91 gramů. Použitý kov je tedy celkem tenký a plastové doplňky také moc neváží, ale celkově je box i tak pevný a jeho stěny se výrazně neprohýbají. Naše verze byla vyrobena zčásti z hliníku s černou povrchovou úpravou, přičemž okolní stříbrná lišta je plastová, stejně jako vrchní část s klávesnicí obě zakončení (ta jsou z lesklého černého plastu). Plastu je tu tedy více než kovu.


Zalman ZM-VE400 konektor


Na vrchní straně boxu máme dotykovou numerickou klávesnici, jejíž číslice nejsou orientovány stejně jako na klasické počítačové numerické klávesnici, ale jako na klávesnici bankomatu. Kromě číslic od 0 do 9 tu máme ještě tlačítka Menu a Enter, jež budou využitelná také pro ovládání displeje. Ten je umístěn nad samotnou klávesnicí, je jednobarevný, podsvícený a jeho rozměry jsou přibližně 3 x 1 cm.


Zalman ZM-VE400 zadní strana


Na opačné straně tvořené velkým hliníkovým panelem se zaoblenými okraji je pouze logo výrobce obklopené dvěma pozicemi pro šroubky, jimiž celý box i s diskem zajistíme. Nakonec nám tento box nabídne už jen nezbytný konektor rozhraní USB 3.0 a chybět nesmí malá modro/bílá LED kontrolka, jež je v plastovém zakončení hned nad displejem.


Zalman ZM-VE400 instalace HDD


Instalace disku či SSD je tedy velmi prostá. Stačí odklopit spodní panel, disk nasunout na připravené konektory a pak zase panel přiklopit a zajistit šroubky.


Příslušenství


Zalman do krabičky pod samotný box umístil ještě nezbytný kabel pro připojení k USB portu (délka téměř 50 cm), pak tu je stručný manuál užitečný především pro vysvětlení práce s klávesnicí a displejem. V češtině však není, ale zato získáme také velmi pěkné černé cestovní pouzdro, jež díky svému provedení umožní využití boxu i s klávesnicí, aniž by jej bylo třeba vysunout. A nakonec dostaneme šroubováček a pár miniaturních šroubků pro instalaci.


Zalman ZM-VE400 příslušenství

reklama