reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Regulátoři zatrhli podezřelý miner Bitcoinů od "Kodaku"

18.7.2018, Milan Šurkala, aktualita
Regulátoři zatrhli podezřelý miner Bitcoinů od "Kodaku"
V lednu byl prezentován miner Bitcoinů Kodak KashMiner. Už tehdy ale způsob financování produktu nedával vůbec nikomu smysl a byl považován za tzv. "scam", v podstatě podvod. Regulátoři si na projekt došlápli a zakázali ho.
Kodak KashMiner byl opravdu nepochopitelný projekt, který se objevil v lednu letošního roku. Společnost totiž nabízela pronájem mineru Bitcoinů za $3400 na 2 roky, přičemž šlo jen o přeznačený Antminer S9, který sám o sobě stojí tehdy stál $2320. Už placení poloviny navíc a zařízení přitom ani nevlastnit, nedávalo smysl. To, že si navíc společnost brala 50 % z vytěžené částky, nedávalo smysl ještě více (proč si zařízení raději nekoupit a nemít 100 %?). Uvážíme-li navíc to, že hovořila o neměnné $375 provizi každý měsíc (tedy $9000 za 2 roky, což po odpočítání pronájmu vyšlo na výdělek $5600), pak tu opravdu něco hodně smrdělo.
 
Kodak KashMiner
 
Společnost v rovnici totiž zapomněla i na to, že složitost těžby časem roste a výdělky se tak postupem času snižují. Tolik podezřelých věcí najednou dávalo tušit, že je zde něco v nepořádku a půjde patrně o podvod (scam). Projekt tak začala vyšetřovat i americká komise Security and Exchange Commission (SEC), která nyní Kodak KashMiner zatrhla a zakázala prodej (resp. pronájem) těchto zařízení.
 
Velkou zajímavostí je ale to, že samotný Kodak se začal najednou od projektu distancovat a tvrdí, že společnost Spotlite, která za KashMinerem ve skutečnosti stojí, si ve skutečnosti označení Kodak nikdy nelicencovala. Nejsem si však vědom toho, že by do nynějšího zákazu zařízení byl Kodak proti použití jeho jména, nekalého použití by si jistě všiml. Akcie Kodaku dnes spadly o 5 %. Připomeňme, že oznámení kryptoměny KodakCoin v lednu 2018 vyhnalo cenu akcií Kodaku na více než trojnásobek (z lehce přes $3 na více než $10), dnes je po fiasku takřka zpět na původní hodnotě.
 
Společnost Spotlite tak byla nucena potrhlý nápad ukončit a rozhodla se, že nyní už to zkusí normálně a minery nasadí ve výpočetních centrech na Islandu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama