reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Roadmapy jako houby po dešti: bude 8jádrový Core v srpnu, říjnu, nebo příští rok?

1.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Roadmapy jako houby po dešti: bude 8jádrový Core v srpnu, říjnu, nebo příští rok?
Obvykle velice zdrženlivý server Videocardz začal zveřejňovat jednu roadmap Intelu za druhou. V krátké době se objevily celkem tři, z nichž každá říká něco jiného. To nemusí znamenat, že jde o falešné materiály, ale spíše to, jak se plány Intelu mění. 
První dvě roadmap přinesl server XFastest a pak se přihlásil ještě HKEPC. Nejdříve jsme se tak dozvěděli, že procesor Core i9-9900K má přijít na trh až na začátku příštího roku, a to logicky s dalšími procesory deváté generace Core. To však vypadalo s ohledem na nejnovější informace velice podivně, a tak jsem se tuto roadmap osobně rozhodl ignorovat a vyčkat, jak se věci vyvrbí. 
 
Včera, čili ještě týž den, se objevila další roadmap, která už ukázala, že na trh ve třetím, čili aktuálním kvartálu, dorazí hned čtyři procesory Core 9. generace, a sice Core i9-9900K, Core i7-9700K, Core i5-9600K a Core i5-9400. Ty tak logicky spíše jen doplní osmou generaci (Coffee Lake), místo toho, aby ji nahradily. Tři ze starších procesorů však nahrazeny budou a asi nejzajímavější na tom je náhrada modelu Core i7-8700K se 6C/12T za Core i7-9700K konfigurace 8C/8T. Přibydou tak dvě jádra, ale zmizí Hyper-threading. 
 
 
Nyní se tedy objevila další roadmap, která už nové osmijádrové a šestijádrové Core neslibuje na třetí kvartál, ale až na poslední kvartál, a to konkrétně na říjen i s čipsetem Z390. Tehdy má dorazit také nová rodina HEDT procesorů Basin Falls Refresh s až 18 jádry a TDP 165 W. Čili 28jádrové procesory HEDT od Intelu zatím nečekejme, takže to vypadá, že 32jádrové Threadrippery budou mít na trhu klid. 
 
Další část roadmap zdůrazňuje, že informační embargo na Coffee Lake-S Refresh platí do října, takže to skutečně vypadá, že potrvá ještě dva až tři měsíce, než Intel zareaguje na druhou generaci procesorů Ryzen.  
 
 
Z těchto informací lze vyčíst i to, že Intel se svou neschopností dokončit vývoj 10nm procesu dostal do potíží v ten nejméně vhodný čas, kdy je AMD na koni, má k dispozici 7nm procesy od GlobalFoundries a především TSMC a také konkurenceschopnou architekturu, která má díky možnosti skládat mnohojádrové procesory z několika samostatných čipů nezanedbatelnou výhodu oproti intelovským monolitům. 
 
A aby toho nebylo málo, server wccftech nově přispěchal s ještě jednou roadmap, takže tu máme už dokonce čtyři. Tato roadmap pro změnu řadí chystané Core 9. generace na konec třetího kvartálu, čili do měsíce září a 28jádrové Skylake-X, čili HEDT procesory, s jejichž pomocí se Intel tolik snažil ubrat vítr z plachet firmě AMD chystající představit 32jádrové Threadrippery, mají přijít někdy v polovině listopadu. 
 
 
Doufejme jen, že alespoň tento týden se už žádná další procesorová roadmap Intelu neobjeví. 
 
Zdroj: VideoCardz 


reklama