reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robot vyrobený 3D tiskem se dokáže pohybovat pískem díky svému ocasu

2.9.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Robot vyrobený 3D tiskem se dokáže pohybovat pískem díky svému ocasu
Pohyb po suchém písku není někdy jednoduchý ani pro člověka, jak se ale s takovým terénem vypořádá malý robot? Vědci z Chile přišli s robotem, který si s pískem poradí díky ocasu ve tvaru šroubovice. 
Pokud mají být roboti pohybliví, musí se umět vypořádat s různými typy terénů. Jejich tvůrci se často snaží přijít i s netradičními designy, které robotům usnadní přemisťování. Mezi terény složitější na překonání může patřit i suchý písek, speciálně pro překonání tohoto povrchu byl vytvořen robot s ocasem ve tvaru šroubovice. Za projektem stojí tým z chilské Univerzity Santiago.

Cílem bylo vytvořit robota, který si poradí s pískem či jinými podobnými terény. K výrobě využili tvůrci technologii 3D tisku a robota si navrhli přesně podle svých představ. Je vzadu vybaven šroubem, který mu pomáhá v pohybu. Speciální ocas rotuje a celé tělo se tak posunuje vpřed. Malý robot měří jen 12 centimetrů a je vybaven jedním motorkem a baterií. 
 


Při navrhování robota se univerzitní tým inspiroval něčím, co už dlouhou dobu funguje - přírodou. Nápad jim vnukly určité druhy bakterií, které používají bičík k pohybu na podobném principu.

Robot si prošel i testováním v nádobce. Tu naplnili vědci granulovaným materiálem a poté sledovali, jak se robot pohybuje směrem vzhůru až po zátku. Zatím se však jedná pouze o prototyp a počáteční krok, který by měl směřovat k vývoji pokročilejších robotů, kteří se budou pohybovat podobným způsobem. Ti by mohli být využíváni jako průzkumné jednotky nebo pomocníci při záchranných misích, kde bude třeba pohybovat se po písčitém či podobném terénu. Tvůrci nevylučují ani využití při objevování nových koutů vesmíru.

Robotické systémy inspirované existujícími živočichy nejsou nikterak ojedinělé. Robotický úhoř má za úkol hledat zdroje znečištění vody a umělý rejnok zvládne monitorovat život v mořích a nerušit přirozený běh vodního života.

Zdroj: 3ders.org 


reklama