reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotický kentaur bude pomáhat při katastrofách

27.7.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
Robotický kentaur bude pomáhat při katastrofách
Záchranáři z řad lidí mnohdy musí při misích nasazovat i své životy. Pokud ale jejich místo převezmou při nebezpečných operacích roboti, nebude k riziku docházet. Právě na pomoc při katastrofách je zaměřen i robot Centauro. 
Někteří roboti připomínají svým tělem lidskou postavu, jako je tomu například u humanoida jménem Atlas, jiní jsou inspirovaní nejrůznějšími zástupci ze zvířecí říše. Když se ale spojí lidský trup a čtyři "zvířecí" nohy, vznikne robot, jenž vypadá jako kentaur. 
 
Není žádným překvapením, že robotický kentaur dostal pojmenování Centauro. Pohyb a dobrou stabilitu mu zajišťují čtyři dolní končetiny zakončené kolečky. V horní části těla robotovi nechybí ruce, takže je zároveň schopný manipulovat s různými předměty - třeba s šestikilovým betonovým kvádrem, jak je možné vidět ve videu níže. 
 
 
Robot Centauro je vysoký jeden a půl metru a váží 93 kilogramů. V současné době je schopný vydržet v provozu po dobu dvou a půl hodin - nemůže ale vykonávat činnosti autonomně, vyžaduje ovládání člověkem. Na povrchové části těla robota byly využity plastové díly vyrobené pomocí 3D tisku. 
 
Robotický kentaur je určen především na pomoc při nejrůznějších katastrofách a pohromách. Díky svým čtyřem dolním končetinám má dobrou stabilitu a měl by zvládnout pohyb i uvnitř poškozených a zčásti zřícených budov, nezalekne se ani schodů. 
 
Na vývoji záchranáře-robota pracoval i Italský technologický institut. Design kentaura je inspirován podobným robotem Momaro, který vznikl na německé Univerzitě v Bonnu. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama