reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotický prst se dokáže ochlazovat pocením podobně jako lidské tělo

31.1.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Robotický prst se dokáže ochlazovat pocením podobně jako lidské tělo
Vývoj v oblastech měkké robotiky pokračuje i díky týmu výzkumníků, který pracuje na vývoji "potícího se" robotického prstu. Právě tekutina na povrchu umělého prstu zajistí rychlé ochlazování podobné tomu, jaké využívá lidské tělo.
Výzkumný tým z Cornellovy univerzity a z Facebook Reality Labs pokračuje na vývoji měkkých robotických komponent. Ty jsou výhodné zejména díky své vysoké odolnosti proti poškození nebo pro manipulaci s křehkými předměty či živočichy, jak dokazuje robotická ruka z Harvardovy univerzity, které dokáže bezpečně uchopit medúzu
 
Měkká robotika se nyní více přiblížila funkcím, které má lidské tělo - robotický prst se zvládne "potit", aby předešel svému přehřátí při vyšší teplotě okolního prostředí nebo při manipulaci s horkými předměty. Schopnost pocení má robotický prst, který se dokáže ohýbat, aby mohl být součástí umělé ruky, jež dokáže uchopit předměty. 
 
 
Zadní strana měkkého prstu je vyrobena z materiálu, který se roztahuje při teplotě vyšší, než je 30 °C, druhá část se smrskává při teplotě vyšší než 40 °C. Právě zadní strana robotického prstu je vybavena mikroskopickými póry, které při teplotě nižší než 30 °C nic nepropouštějí. Při vyšších hodnotách teploty se ale otvory díky vlastnostem materiálů rozšíří a umožní vodě vytéct na povrch, čímž se spustí ochlazování. 
 
Tvůrci vidí hlavní výhodu mechanismu v tom, že pro řízení míry pocení nebylo nutné přidávat žádné senzory nebo jiné komponenty, termoregulace se provádí díky materiálu reagujícímu na teplo sama. Odpařování vody pomáhá potícím se prstům chladit se asi šestkrát rychleji než jejich suchým verzím. Vědci ochlazování umělých prstů testovali při dotýkání se horkých objektů pravidelných i nepravidelných tvarů. 
 
Kromě toho, že se díky roztažným pórům roboti můžou udržet chladnější, póry mohou pomáhat pokrývat roboty ochrannými chemikáliemi nebo můžou absorbovat tekutiny pro analýzu. V dalších krocích chtějí vědci vyřešit například lepší mobilitu nebo také přívod vody, která je pro ochlazování nezbytná. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama