reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotický systém se učí, jak uchopit předměty

13.6.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Robotický systém se učí, jak uchopit předměty
Různé robotické systémy mohou být dobrým pomocníkem člověka. Tento robotický systém se v současné době skládá především ze dvou horních končetin, které mají napodobovat ty lidské a v budoucnu mají být součástí robotických pomocníků. 
Některé robotické systémy, jako je například humanoid Atlas od Boston Dynamics, jsou už opravdu pokročilé. S některými věcmi si ale vědci v oblastech robotiky pořád lámou hlavu. Jednou z těch věcí je ruka, která by dokázala téměř dokonale napodobit skutečnou lidskou končetinu a její jemné motorické schopnosti. Objevuje se mnoho vědeckých týmů, které se snaží svou robotickou ruku vyšperkovat. Takové zařízení by se totiž v budoucnu mohlo hodit i jako pokročilá protéza.

Tým z Bielefeld University se ale zaměřil spíše na vytváření končetin pro robotické asistenty, kteří by v budoucnu mohli pomáhat třeba v domácnostech nebo i v průmyslu. Jejich projekt spočívá ve vývoji robotických rukou, které se dokážou samostatně seznámit s novými předměty a přizpůsobit se jim.

Bez předchozí znalosti objektů si tak systém dokáže poradit s nějakými nástroji či zvládne uchopit různé ovoce. Systém se učí tím, že vše sám zkoumá a zkouší různé možnosti, jedná se tedy o podobný proces, jakým svět poznávají malé děti. 
 

Dvě robotické ruce jsou svým vzhledem a pohyby podobné skutečným lidským končetinám. Dokážou rozeznat různé předměty a podle toho pak přizpůsobit akci. Pokud se jedná o ovoce, robotická ruka ho uchopí, zatímco třeba tlačítko stiskne. Systém je pak schopný identifikaci předmětu zopakovat.

Výzkumníci se nejdříve zaměřili na to, jakým způsobem s různými druhy předmětů manipulují lidé. Testovaným osobám předložili více než stovku předmětů a zjistili, že váha objektů nehraje roli. Lidé se při manipulaci řídili podle tvaru a velikosti. Při dalším testování infračervené kamery snímaly pohyby rukou osob, které měly při kontaktu s předmětem zavázané oči. Tímto způsobem vědci zjišťovali, jak se lidé dotýkají předmětu.

Robotický systém je také schopný přijímat pokyny, který předmět má zrovna prozkoumávat. Podle hlasových příkazů či pomocí jednoduchého ukazování mu to vědci naznačí. Systém je vybaven i kamerami, aby byl schopný gesta rozpoznat. Součástí je i tvář, která se zobrazuje pouze na obrazovce a má za úkol dávat najevo reakce robota na pokyny výzkumníků.

Zdroj: phys.org
reklama