reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotičtí brouci od Rolls-Royce by mohli kontrolovat letadlové motory

20.7.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
Robotičtí brouci od Rolls-Royce by mohli kontrolovat letadlové motory
Drobní roboti, kteří připomínají šváby, by se v budoucnosti měli starat o to, aby byly letadlové motory v pořádku. Při inspekci se celý zástup pustí do kontroly každé skulinky motoru a urychlí tím celý proces. 
Společnost Rolls-Royce nedávno představila drobné roboty, kteří by se v budoucnu měli starat o to, aby pasažéři v letadlech absolvovali cestu bez technických problémů. Roboti by totiž měli kontrolovat závady a pomáhat tak opravovat letadlové motory. Technologie byla prezentována u příležitosti mezinárodní letecké přehlídky ve Farnborough. 
 
Zatím jsou mechaničtí brouci stále ve fázi vývoje, na kterém se podílí i týmy z Harvardovy univerzity a Nottinghamské univerzity. Ve finální podobě by využívání těchto robotů mělo vést k rychlejším a pro lidi méně náročným kontrolám motorů společně i se snížením nákladů na údržbu letadel. 
 
Tvůrci se při vývoji robotů jako mnoho dalších inspirovali u přírody, takže malinké stroje připomínají šváby. Díky svým malý rozměrům budou moci mechaničtí brouci proniknout dovnitř motoru a pomocí malých kamer upozorní na případnou závadu. Tým z Harvardovy univerzity v současné době pracuje na zmenšování robotů, kteří jsou nyní pro tuto práci stále příliš velcí. 
 
 
Mechaničtí švábi ale nejsou jedinými pomocníky, které Rolls-Royce pro inspekci letadlových motorů připravuje. Společnost chystá také periskopického robota, který by mohl být přímo součástí motoru a pomáhal by při opravách. Zmínka padla i o robotech podobných hadům, kterým by jejich flexibilní konstrukce umožnila pohyb po celém motoru. Rolls-Royce myslel i na roboty pro opravy na dálku, kteří by mohli být nainstalováni do motoru a umožnili by odborníkům provádět určité zásahy třeba z druhé půlky světa.  
 
Rolls-Royce prohlašuje, že zatímco některé typy robotů jsou ještě vzdálenější budoucnost, jiné by se mohly stát součástí běžného provozu už v příštích několika letech. Na opravy robotickými šváby si tak budou muset letadlové motory ještě počkat, roboti pro opravy na dálku jsou ale již testováni. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama