Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rocket Lab se tento měsíc pokusí se svou raketou o první komerční misi

6.4.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
Rocket Lab se tento měsíc pokusí se svou raketou o první komerční misi
Rocket Lab je jednou ze společností, které mají velké sny a plány s lety do vesmíru. Proto se tento měsíc pokusí novozélandská společnost se svou raketou Electron o první komerční misi, kterou naváže na své testovací lety. 
Společnost Rocket Lab z Nového Zélandu má za sebou již řadu testů svých systémů, nyní se ale zdá, že je připravena na první "skutečnou" misi. První komerční let je plánován ke konci tohoto měsíce. Startovací okno se bude otevírat 20. dubna a potrvá dva týdny. 
 
Raketa Electron bude startovat z poloostrova Mahia na Novém Zélandu ze startovacího komplexu od Rocket Lab. Mise je příhodně nazvaná "It's Business Time", předchozí testovací mise byly nazvány v podobném stylu - "It's a Test" a "Still Testing". Technicky vzato, druhý start novozélandské společnosti nesl také komerční náklad, jednalo se však ale stále o testovací let. 
 
 
Raketa v druhé půlce dubna ponese na oběžnou dráhu náklad od společnosti Spire Global zabývající se satelity snímajícími Zemi na nízké orbitě a firmy GeoOptics zaměřené na enviromentální data. 
 
Rocket Lab už má za sebou dva úspěšné testovací lety své rakety Electron. Poslední z nich byl před zhruba třemi měsíci. CEO společnosti Peter Beck je hrdý na to, že jsou schopní mít takovou frekvenci letů. Naproti tomu ale SpaceX od Elona Muska nasadilo mnohem vyšší laťku, protože tento rok se této soukromé společnosti zatím daří držet slib a startovat v průměru jednou za čtrnáct dní. Rocket Lab doufá, že ke konci tohoto roku se jim podaří létat jednou měsíčně. 
 
Zdroj: engadget.com