reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX slíbilo startovat jednou za 14 dní, což už nyní plní

5.4.2018, Jan Vítek, aktualita
SpaceX slíbilo startovat jednou za 14 dní, což už nyní plní
Šéfka společnosti SpaceX Gwynne Shotwell slíbila, že její rakety začnou brzy létat do vesmíru v průměru jednou za 14 dní, což by představovalo zvýšení jejich četnosti o rovnou polovinu. Tento slib už SpaceX v tomto roce plní. 
Úspěch společnosti SpaceX je pozoruhodný a ona samotná svým výkonem zahanbuje i velké vesmírné agentury, alespoň co se týče pokroku, jaký předvedla ve vývoji svých raket Falcon. Nyní je přitom na dobré cestě k tomu, aby je pravidelně vypouštěla do vesmíru každé dva týdny, což už dříve slíbila prezidentka a CEO Gwynne Shotwell.
 
 
Co se týče roku 2018, v něm už dokázala společnost SpaceX vyslat do vesmíru šest raket Falcon 9 plus jednu Falcon Heavy, což znamená, že své předsevzetí zatím bez problémů dodržuje. Má tak našlápnuto, aby splnila svůj plán vypustit do kosmu letos celkem 27 raket. 
Shotwell to ostatně slíbila na konci předchozího roku, kdy SpaceX s 18 misemi dokázala překonat veškeré své předchozí rekordy a uvedla, že cílem firmy je dostat se na 30 až 40 startů za rok. S tím by firma neměla mít problémy, neboť díky ceně kolem 60 milionů dolarů za start jedné Falcon 9 má značný příliv zákazníků. To ale na druhou stranu dokázalo v minulosti některé odradit, protože se tvořila dlouhá fronta zájemců. SpaceX ji však dokázalo zkrátit právě navýšením počtu startů, což umožnilo i to, že má nyní k dispozici na Floridě a v Kalifornii tři startovací rampy. 
 
 
SpaceX tak bude nejspíše schopna v příštím roce překročit mez 30 startů, o což rozhodně bude zájem, neboť poptávka po raketových nosičích schopných dopravovat náklad na oběžnou dráhu se zvyšuje. 
 
Naposledy se SpaceX podařilo odstartovat se dvěma raketami Falcon 9 během čtyř dní a ještě tento měsíc chce vyslat další dvě. Dne 16. dubna to bude satelit Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) pro NASA, jenž v podstatě nahradí teleskop Kepler ve snaze hledat exoplanety tranzitivní metodou a pak to bude komunikační satelit pro Bangladéš. Další dva starty jsou plánovány na květen. 
 
Aktuálně se firma zbavuje starších, již alespoň jednou použitých prvních stupňů, aby už v dohledné době létala pouze s moderními verzemi Block 5, které mají vydržet více startů a zajistit i vyšší výkon. 



reklama