reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rocket Lab vypustili na orbitu The Humanity Star

29.1.2018, Milan Šurkala, aktualita
Rocket Lab vypustili na orbitu The Humanity Star
Rocket Lab je startup, kterému se na orbitu podařilo vynést nejen tři komerční satelity, ale také tzv. Humanity Star. Ta vypadá jak obrovská diskokoule a bude nyní nejjasnějším objektem na noční obloze.
Startupu Rocket Lab se podařil start rakety Electron, která na orbitu vynesla tři komerční satelity (jeden pro Planet a dva pro Spire). Mimo těchto satelitů se zde ale nacházela také zhruba metrová "koule" skládající se ze 65 vysoce reflexivních panelů. Vyrobena je z uhlíkových vláken a její odrazivé panely mají odrážet sluneční světlo zpět na zemský povrch. Výsledkem by dle CEO společnosti Petera Becka měl být nejjasnější objekt na noční obloze.
 
Rocket Lab Humanity Star
 
Má obíhat kolem Země a být v různých dobách vidět z různých míst na planetě. Jeho cílem, který je ostatně patrný i z názvu, je ukázat lidstvu, že lidé jsou schopni velkých věcí, jsme zodpovědní nejen za sebe, ale měli bychom se starat i o druhé a celou naši planetu. Má spojovat všech více než 7 miliard lidí, nicméně reálný dopad bude ve finále spíše symbolický.
 
Vidět by měla být pouhým okem. Hvězda na obloze zůstane zhruba 9 měsíců. Poté už gravitace natolik změní její dráhu, že začne rychle padat k zemi a shoří v atmosféře. Autoři uvažují, že v budoucnu projekt rozšíří a uvažují o dalších iteracích hvězdy. Zatím ale není vůbec nic rozhodnuto.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama