reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rocket Lake-S přijdou dle materiálů Intelu v druhé polovině 2020

28.4.2020, Jan Vítek, aktualita
Rocket Lake-S přijdou dle materiálů Intelu v druhé polovině 2020
Jako na zavolanou tu máme informaci o tom, že procesory Rocket Lake-S mají být skutečně tématem již pro druhou polovinu tohoto roku. Vedle toho se ale ještě podíváme na chybu v 2,5GbE kontroleru Foxville. 
V dnešní zprávě o Meteor Lake zazněla i otázka, jak to bude s nástupem generace Rocket Lake-S, neboť ta by rozhodně neměla dlouho otálet, pokud chce Intel vypustit na trh 7nm klientské procesory pro desktopy skutečně už v roce 2022. Server Xfastest pro nás vyšťoural tento, zřejmě nepodvržený obrázek, na němž jsou zajímavé jednak informace o Foxville, ale pak i v posledním řádku to, že Rocket Lake-S (RKL-S) se budou vyrábět v druhé polovině tohoto roku. Lze tak usuzovat, že na trh přijdou ještě letos, anebo přinejhorším na začátku příštího roku. 
 
 
Rocket Lake-S slibují ještě jako 14nm procesory až 8 jader Willow Cove, podporu PCIe 4.0 a také grafiku Xe. Právě to by vysvětlovalo nástup desek s LGA 1200, které přijdou již pro Comet Lake-S a budou připraveny pro PCIe 4.0, ačkoliv dané procesory nic takového podporovat nemají. Desky s LGA 1200 totiž mají být připraveny právě i pro Rocket Lake-S a jejich brzký nástup znamená, že asi nepůjde o nástupce Comet Lake-S, ale o jejich doplnění. Ale uvidíme. 
 
Vypadá to, že Comet Lake-S nebudou zrovna výtečné procesory. V rukávu mohou mít krom dvou jader navíc už jen o trošku vyšší takty vykoupené zvýšenou spotřebou a nároky na chlazení. Na trhu jsme je také očekávali o řadu měsíců dříve a Intel nemusí chtít život této generace prodlužovat tím, že odsune nástup Rocket Lake-S. Je tak možné, že Comet Lake-S budou mít jepičí život, ale to není tak jisté. Rocket Lake-S mohou dorazit jako obdoba desktopových APU od AMD, čili jako procesory se silnou grafikou, aby pak obě tyto rodiny nakonec už naráz vystřídala nová 10nm generace. 
 
Další informace hovoří o jisté chybě v Intel i225 "Foxville" 2,5GbE PHY, která negativně ovlivňuje výkon. Právě to je hlavní náplň výše uvedeného snímku, v němž Intel o dané věci dává vědět svým partnerům. Čipy i225 budou jedna z hlavních novinek v příští generaci desek a jde jednak o i225-V pro modely s čipsety s integrovaným MAC a pak to je i225-LM s vlastním MAC určené pro jiné platformy, třeba i pro desky s paticí od AMD.
 
Dle Intelu jde o rozdíly v časovém intervalu IPG (interpacket gap), který odděluje dva packety a tyto nechtěné rozdíly mohou mít za důsledek ztrátu packetů. Ty se tak musí posílat znovu, což snižuje celkovou propustnost. Celý problém se ale týká jen některých směrovačů a přepínačů kompatibilních se standardem 2,5GbE a řešením firem Netgear, Juniper či AQuantia. Hardware od firem Cisco, Huawei, Buffalo a Aruba postižen není. 
 
Intel v této době ještě stále zkoumá, s jakým hardwarem lze očekávat problémy a prozatím je řešení jediné - přepnout síť do 1GbE režimu, což naznačuje, že jde o podstatné snížení výkonu. Nyní již také pracuje na novém steppingu kontrolerů i225. 


reklama