reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rozchod Intelu a Micronu se vyostřuje u soudu

27.3.2019, Jan Vítek, aktualita
Rozchod Intelu a Micronu se vyostřuje u soudu
Už delší dobu víme, že Intel a Micron nehodlají dále spolupracovat na vývoji paměťových technologií, a tak se obě stáhnou z jejich společného podniku IM Flash Technologies. Tento rozchod se ale v poslední době značně vyostřil. 
Společnosti Intel a Micron vyvinuly nový typ pamětí 3D XPoint, které měly nabídnout výkonnostně i kvalitativně více než zajímavou alternativu pro NAND Flash a zasáhnout i do teritoria pamětí DRAM. Za neúspěch je označit nemůžeme, ale stejně tak ne za úspěch a zvláště mezi běžnými spotřebiteli si produkty Optane s paměťmi 3D XPoint oblibu nezískaly a není divu vzhledem k tomu, co nabízejí. 
 
 
Intel s Micronem se už loni rozhodli, že další vývoj této technologie budou provádět odděleně každý po svém, což znamená nejspíše zánik společnosti IM Flash Technologies a vypadá to, že rozchod to rozhodně nebude poklidný. Ostatně jde o rozpouštění firmy s hi-tech duševním vlastnictvím a zkušenými pracovníky a jeden takový se najednou ocitl uprostřed soudního sporu obou firem. 
 
Doyle Rivers zaměstnaný v Intelu se už dříve rozhodl, že přejde do Micronu a do toho měl dle obvinění přinést, nebo se pokusit přinést slušné portfolio plné obchodních tajemství a celkově duševního vlastnictví ohledně technologie 3D XPoint a samotných produktů Optane. 
 
Intel již získal předběžné rozhodnutí soudu, které Riversovi zakazuje jakkoliv nakládat s důvěrnými informacemi, a to třeba včetně toho, kteří zaměstnanci pracovali na různých produktech. Rivers dostal tři dny na to, aby veškerá taková data vrátil, což bylo zatím odsouhlaseno oběma stranami. Ostatně pokud jde o data v elektronické podobě, pak ta může Rivers vrátit klidně šestkrát. 
 
Nicméně jeho obhájce k tomu také řekl, že Rivers v podstatě ani nemá co vracet, neboť informace Intelu o tom, co se u něj nachází za data, jsou značně nadnesené. Má jít o to, co si Rivers údajně odnesl na USB disku poté, co loni v září odešel od Intelu k Micronu. Onen USB disk se pak měl dostat k Micronu a pak už prázdný zase zpět k Intelu.
 
Rivers dle Intelu zkusil na USB disk zkopírovat data s plány na využití pamětí 3D XPoint v produktové řadě Optane, což se mu díky bezpečnostnímu systému nepovedlo, ale získal alespoň soubory s citlivými informacemi o svých někdejších spoluzaměstnancích. Právní zástupce Riverse v reakci uvedl, že takové informace nemohou být považovány za obchodní tajemství, s čímž Intel nesouhlasí. Sám Rivers o tom všem říká, že seznam zaměstnanců si zkopíroval proto, aby jim mohl zaslat ještě zprávu na rozloučenou a jinak USB disk obsahoval už jen přes sto skriptů v Perlu, které si nechal pouze ze sentimentu a jinou hodnotu nemají.
 
Intel s Micronem se tak nyní prostřednictvím pře s Doylem Riversem hádají, co bylo a nebylo na onom konkrétním USB disku a Rivers to nyní musí vrátit, což dle vývoje událostí neznamená nic jiného, než na médium zkopírovat nějaké soubory a odevzdat je.  
 
Intel si také vyžádal důkladnou analýzu Riversova počítače, kterou provedla specializovaná firma Stroz Friedberg. Dle Intelu interpretujícího její závěry si Rivers dal opravdu záležet na tom, aby beze stop smazal některá data či kryl stopy, ale my se dozvíme, že se tak soudí pouze na základě nainstalovaného softwaru: Eraser, EraserPortable, PCShredder, CCleaner, TrueCrypt a Tor Browser, z čehož bylo jen něco použito v poslední době. Intel to označil za zjevnou snahu zakrýt stopy, zatímco obhajoba to jednoznačně vidí jako nic nedokazující. Žádná data, kterých se spor týká, totiž na počítači nebyla. 
 


reklama