reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rozpoznávací SW londýnské policie dává 98 % falešných pozitiv

14.5.2018, Milan Šurkala, aktualita
Rozpoznávací SW londýnské policie dává 98 % falešných pozitiv
Metropolitní policie v Londýně je jednou z těch, které používají software pro rozpoznání tváří zločinců na velkých společenských akcích. Úspěšnost si ale tento software nedá za rámeček. 98 % označených osob ve skutečnosti nejsou zločinci.
Nedávno jsme hovořili o tom, že policie v Jižním Walesu používá software pro rozpoznávání tváří, která se v záznamech z bezpečnostních kamer snaží najít hledané osoby. V tomto případě 92 % z označených osob ale nebylo hledaných. Podobný software ale používá také londýnská metropolitní policie. Její software je na tom ale ještě hůř. Zde bylo 98 % poplachů planých.
 
Metropolitní policie Londýn
 
Autor: Mic from Reading - Berkshire, United Kingdom (City of Westminster, London - UK) [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], přes Wikimedia Commons
 
To znamená, že při posledním nasazení na Notting Hill Carnival byl poplach spuštěn 104krát, nicméně pouze dva z nich byly skutečně na místě. Zbývajících 102 upozornění bylo nesprávných a šlo o lidi, kteří nebyli hledaní. Bohužel nevíme, kolik obličejů systém vlastně vyhodnocoval a jak užitečný vlastně ve skutečnosti je. Zatím sice trochu filtruje lidi, které je potřeba si hlídat, nicméně s tak vysokým množstvím falešných pozitiv práci policii až tak moc neusnadňuje (nicméně i dva chytnutí zločinci jsou lepší než žádný). Připomeňme však, že karneval každoročně navštíví zhruba 2 miliony lidí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama