reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ruská ponorka Belgorod s nukleárními drony Poseidon zachycena na snímcích

5.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Ruská ponorka Belgorod s nukleárními drony Poseidon zachycena na snímcích
Drony nemusí být jenom zábavou pro létání, při které natáčí video. Tímto termínem lze označit i bezpilotní letouny nebo autonomně se pohybující ponorky. A právě ruské drony Poseidon, které mohou pod vodou nést nukleární nálože, jsou tématem posledních dní.
Ruskoukrajinský konflikt plní stránky médií ať po vojenské stránce, tak i třeba po hospodářské nebo humanitární. Společnosti utíkají z Ruska, zavírají zdejší továrny i pobočky (naposledy např. Nvidia), mnohé zde ukončily dovoz a prodej svých produktů. Pokud se ale vrátíme ke stránce vojenské, v posledních dnech tu máme především ruskou ponorku Belgorod a její nukleární drony Poseidon. Ponorka totiž byla zachycena koncem září na satelitních snímcích u Barentsova moře a okolí (resp. se předpokládá, že je to ona). Nukleární ponorka BS-329 Belgorod je sice novým přírůstkem do flotily ponorek Ruska, neboť byla dokončena teprve nedávno a v ruském námořnictvu je oficiálně od 8. července, její historie se ale začala psát už v roce 1992. Tehdy byla projektována jako 154metrová, nicméně její dnešní délka je okolo 184 metrů a je tak největší ponorkou vůbec. Váží 30 tisíc tun a může dosahovat rychlosti 32 uzlů (59 km/h).
 
Ponorka Belgorod
 
Na jaderné ponorce by nebylo nic až tak zvláštního, větší zájem totiž vzbuzují torpéda Poseidon. Jde v podstatě o podmořské drony (Unmanned Underwater Vehicle - UUV) s jaderným pohonem, které mohou nést klasické, ale i jaderné hlavice. Hovoří se o tom, že se mohou autonomně pohybovat rychlostí 70 uzlů (130 km/h), některé zdroje pak hovoří dokonce až o 100 uzlech (185 km/h). Mají mít možnost vyhýbat se střelám, být schopné rychle reagovat a měnit svou rychlost ve všech třech osách, aby se vyhnuly zásahu. Od vypuštění mohou urazit vzdálenost až 5400 námořních mil, což odpovídá 10 tisícům km (což z nich dělá interkontinentální zbraň).
 
Mohou se pohybovat v hloubce až 1000 metrů. Samotný dron má na délku 24 metrů a jeho průměr se odhaduje na 1,6 až 2 metry. Pokud jde o jadernou nálož, poslední informace hovoří o tom, že může dosahovat síly 2 megatun (ale objevily se i názory o 100 megatunách). Exploze pod vodou by mohla znamenat jednak radioaktivní zamoření, tak také ničivou vlnu tsunami. Poseidon je jednou ze šesti ruských "super zbraní", které byly představeny v roce 2018 a díky těmto vlastnostem není divu, že dostala přezdívku "zbraň apokalypsy".
 
Hovoří se nicméně o tom, že finální verze Poseidonu by se měly objevit až v roce 2027, první testy však měly proběhnout už před 4 lety. Předpokládá se, že nynější pohyb ponorky má sloužit k testům torpéd jako takových a nikoli k testům jaderných výbuchů. Belgorod by měl mít schopnost nést na palubě šest těchto torpéd. Rusko nařčení z testů odmítá s tím, že jde o "nukleární rétoriku Západu".
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama