reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rusko zablokuje weby s bitcoiny a jinými kryptoměnami

10.10.2017, Milan Šurkala, aktualita
Rusko zablokuje weby s bitcoiny a jinými kryptoměnami
Kryptoměny to nemají jednoduché. Zažívají nebývalé otřesy hodnoty, díky čemuž jsou velmi populární u spekulantů. Nicméně i proto chce centrální banka v Rusku kryptoměny zakázat a zamezit přístupu na weby, které s nimi obchodují.
Rusko nemá ke kryptoměnám zrovna nejvřelejší vztah. Původně měly být plně zakázány, aby posléze změnilo Rusko názor. Kryptoměny sice měly být akceptovány, ale zároveň se počítalo se striktní regulací, což vzhledem k jejich charakteru není moc jednoduché. Guvernér Ruské centrální banky Sergej Švecov tak dnes prohlásil, že Rusko bude jednoduše blokovat přístup na stránky, které obchodují s bitcoiny nebo jinými kryptoměnami. Poněkud to tak připomíná čínský firewall, který rovněž blokuje nepohodlné weby.
 
Mince Bitcoin
 
autor: MichaelWuensch, public domain (Pixabay)
 
Guvernér označil kryptoměny za pochybné, vidí zde jejich potenciál ke praní peněz a obecně jsou státem nevydaná platidla považována za ilegální. Zároveň bylo také připomenuto, že kryptoměny se poslední dobou odvrátily od svého původního účelu pro placení a staly se především investičním artiklem spekulantů než platidlem. Jsou tak vysoce rizikové, což ukázal také nedávný propad hodnoty bitcoinu a Etherea o zhruba polovinu během jediného týdne. Stačilo, aby Čína oznámila, že zavře čínské burzy, na kterých se s kryptoměnami obchoduje.
 
Bitocin tak spadl z 5000 dolarů na pouhé 3000, nicméně od té doby zase leze nahoru a brzy možná překoná původní rekord. V době psaní tohoto článku byla hodnota 4900 dolarů za jeden bitcoin. Pokud jde o Ethereum, to se z pádu dosud pořád plně nevzpamatovalo. Z více než 400 dolarů spadlo ke 200 dolarům. Nemalou část sice nabralo zpět, ale k původní částce je nynějších 300 dolarů pořád dost daleko. Rusko tak chce investorům znemožnit obchodování s těmito dnes především spekulativními měnami, nicméně ti si cestičku jistě snadno najdou. Pokud jde o hodnotu kryptoměn, ruské prohlášení se na jejich cenách nijak nepodepsalo a vesele stoupají dál (jen za posledních pět hodin stoupla hodnota bitcoinu o dalších 100 dolarů).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama