reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rusko zakáže služby VPN, které nechtějí blokovat obsah

9.6.2019, Jáchym Šlik, aktualita
Rusko zakáže služby VPN, které nechtějí blokovat obsah
Na výzvu ruských úřadů, aby poskytovatelé VPN blokovali přístup k zakázaným webům, souhlasně zareagoval pouze Kaspersky. Devět zbylých společností odmítlo akceptovat požadavky, a brzy se tak samy ocitnou na ruském blacklistu.
Používání VPN umožňuje zvýšit soukromí při prohlížení internetu a získat přístup i ke stránkám, které jsou v dané zemi blokované. To se pochopitelně nelíbí vládám, které se snaží o cenzuru internetu. K nim patří také Rusko, které používá černou listinu zakázaných webů spravovanou federálním úřadem Roskomnadzor spadajícím pod ministerstvo komunikací. Původně obsahoval pouze stránky ukazující užívání a výrobu drog, metody sebevražd nebo dětskou pornografii, ale v roce 2017 byl rozšířen o obsah klasifikovaný jako „extremistický“. Do této kategorie už ruské úřady zaškatulkovaly na pět tisíc položek včetně některých médií. Nalezneme mezi nimi také webové stránky, které jsou výrazně kritické proti prezidentu Putinovi a dalším autoritám.
 
 
Služby VPN umožňují obejít tato omezení a dostat k zakázanému obsahu, proto Rusko už letos v březnu nařídilo deseti poskytovatelům, aby začali blokovat stránky na národním blacklistu. Patří mezi ně NordVPN, ExpressVPN, TorGuard, IPVanish, VPN Unlimited, VyprVPN, Kaspersky Secure Connection, HideMyAss!, Hola VPN a OpenVPN. Většina z nich na tuto výzvu nezareagovala do třiceti dnů, jak požadovaly ruské instituce. Třeba provozovatel NordVPN vydal prohlášení, ve kterém tvrdí, že uposlechnutí výzvy by znamenalo porušení podmínek služby s uživateli. Zároveň začali někteří poskytovatelé stěhovat své servery z Ruska. Týká se to mimo jiné služeb NordVPN, ExpressVPN nebo OpenVPN, naopak VyprVPN nebo HideMyAss na svých webech stále zmiňují servery v Moskvě. 
 
Alexander Zharov, šéf úřadu Roskomnadzor, potvrdil agentuře Interfax, že z uvedených poskytovatelů VPN přistoupil k požadovaným opatřením pouze jediný – Kaspersky Secure Connection. Uživatelé této služby tedy přijdou o přístup k webům, které jsou na černé listině ruských úřadů. Zbylých devět společností, které nabízejí své služby VPN, se potom samy ocitnou na uvedeném blacklistu. To znamená, že ruští poskytovatelé internetu budou mít povinnost blokovat přístup k těmto stránkám. Celá situace by měla být vyřešena do měsíce, takže ruští uživatelé výše uvedených služeb by měli urychleně hledat náhradu.
 
Spíše než o snahu zcela zabránit přístupu k VPN možná jde o demonstraci síly a schopností ruských úřadů. Sám Zharov totiž přiznává, že zatímco bude zablokováno několik hlavních poskytovatelů, desítky jiných budou nadále fungovat bez omezení. Rusko přitom nepotvrdilo, že by chystalo kroky proti dalším službám VPN.
 


reklama