reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

RX Vega láká těžaře, dosáhla výkonu 43 MH/s při 130 W

4.9.2017, Jan Vítek, aktualita
RX Vega láká těžaře, dosáhla výkonu 43 MH/s při 130 W
Grafické karty AMD Radeon RX Vega měly přijít na trh především pro hráče, ale nyní se ukazuje, že budou opravdu lákat hlavně těžaře kryptoměn. Dokáží totiž v důsledku nabídnout i vyšší efektivitu než RX 580.
Radeon RX Vega jsou poněkud podivný herní hi-end firmy AMD. Na trhu je jich naprostý nedostatek a my se můžeme dohadovat, zda je to kvůli tomu, že jich AMD a jeho partneři nedokáží vyrábět tolik, nebo je o ně příliš velký zájem ze strany těžařů, kteří je vycucávají už z prodejních kanálů a na trhy se dostává jen minimum karet. Nejspíše půjde o kombinaci několika faktorů. 
 

 
V každém případě, pokud už se někdo ke své kartě RX Vega dostane, zaplatí za ni obvykle více, než je oficiální prodejní cena, za což dostane zatím referenční kartu s neoblíbeným chlazením s radiálním ventilátorem (typ "zahradní fukar na listí"). Navíc si může být jist, že mu tato karta nenabídne vyšší výkon než hi-end konkurence, jenž je na trhu už dlouho a je navíc snadno k dispozici v mnoha variantách (ale to se může velice rychle změnit). 
 
Nyní to navíc vypadá, že RX Vega, i když je pro ně hashrate blížící 100 MH/s opravdu nedosažitelný, dokáží přesto nabídnout pro těžaře kryptoměn velice zajímavé vlastnosti, na něž starší architektura Polaris nedosáhne. To v podstatě může tyto produkty v podobě herních karet pohřbít a udělat z nich jen nástroj pro vydělávání peněz. Z hlediska prodejů by to firmě AMD určitě nevadilo, ale můžeme si být jisti, že by začalo ztrácet podporu herních vývojářů, však kdo by chtěl optimalizovat hry na karty, které se pro hraní nepoužívají? 
 
Pokud jde tedy o těžbu, pak se ukazuje, že pro Ethereum lze z Vegy 64 vymáčknout 43 MH/s, a to při celkové spotřebě 130 W (z toho 104 W pro GPU). Ukazuje se, že právě v tom tkví výhoda nízké spotřeby pamětí HBM2 oproti GDDR5. Karty Radeon RX 580 totiž dokáží poskytnout kolem 30 MH/s při spotřebě GPU 75 W, ovšem do celé karty jde asi 115 W. Vega tak nabídne při 13% zvýšení spotřeby o 43 % vyšší hashrate než RX 580, takže dokáže být pro těžbu mnohem efektivnější, i když musíme samozřejmě započítat také vyšší počáteční náklady na koupi. 
 
Je ale třeba poznamenat, že server wccftech ve vlastních testech naměřil sice srovnatelné hodnoty týkající se výkonu, ale spotřeba byla výrazně vyšší. 
 
 
Výše uvedených hodnot dosáhl jistý přispěvatel na serveru Reddit vystupující pod přezdívkou S1L3N7_D3A7H, který si svou Vegu nastavil na takt jádra pouze 1000 MHz a paměti HBM2 na 1100 MHz (o propustnost pamětí jde u Ethera především) s cílem spotřeby minus 24 %. Je také možné, že velice podobného výsledku lze dosáhnout i na kartách Vega 56, což by znamenalo právě snížení prvotních nákladů na koupi. 
 
S ohledem na tyto skutečnosti je opravdu těžké věřit tomu, že AMD dokáže v blízké budoucnosti vyslat na trh tolik čipů RX Vega, aby výsledné karty začaly být běžně dostupné za běžné ceny. 
 
reklama