reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 7 2700X jako horký kandidát na rozumnou domácí sestavu

15.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Ryzen 7 2700X jako horký kandidát na rozumnou domácí sestavu
V poslední době jsou v hledáčku pochopitelně především nové procesory Ryzen rodiny Matisse, ovšem díky poklesu cen se z donedávna ještě drahého Ryzen 7 2700X stal velice zajímavý procesor. 
AMD Ryzen 7 2700X je to nejlepší z druhé generace procesorů Ryzen. My jsme přitom očekávali, že vedle něj přijde později ještě model Ryzen 7 2800X, jak by naznačovalo to, že AMD nepředstavilo nástupce původního Ryzen 7 1800X, nicméně nestalo se tak. Už ani není důležité, jestli takový procesor vůbec byl, nebo nebyl připravován. Máme tu třetí generaci, která ovšem v případě nejlevnějšího šestijádra začíná v našich obchodech nad 5 tisíci korunami. To Ryzen 7 2700X už je levnější. 
 
 
Nová generace procesorů Ryzen je objektivně lepší. Pracuje při vyšších taktech a má i podstatně vyšší výkon na takt (IPC), ale chybí v ní levnější modely než Ryzen 5 3600 s cenou kolem 5400 Kč. Ryzen 7 2700X přitom začal na podzim prudce zlevňovat a nyní se dostal už pod hranici 5000 Kč a někde dokonce i k částce 4500 Kč. To není vůbec špatné na procesor, který ještě před pár měsíci byl považován za vrchol své řady a prodával se za ceny kolem osmi tisíc korun. 
 
Osm jader a šestnáct vláken přitom samo o sobě musí stačit pro uspokojení nároků moderních her a uživatel by si mohl na svůj výběr stěžovat snad pouze v tom případě, když by vyžadoval co možná nejvyšší snímkovací frekvenci pro svůj 144 či snad 165Hz monitor. Pokud ale někomu o to nejde a naopak ocení vícevláknový výkon osmijádrového procesoru s SMT, Ryzen 7 2700X vypadá jako zajímavá volba. 
 
Pokud jde o příznivce Intelu, ti by zase mohli sáhnout po modelu Core i5-9600KF, jehož ceny také v poslední době výrazně klesly, ale o tom už jsme se bavili dříve.  


reklama