reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 9 3950X snadno překonal Core i9-10980XE v 3DMark Physics

22.10.2019, Jan Vítek, aktualita
Ryzen 9 3950X snadno překonal Core i9-10980XE v 3DMark Physics
Procesor AMD Ryzen 9 3950X už se vesele testuje s využitím benchmarků, které pak výsledky zařazují do svých databází. Lidé jako Tum Apisak se pak v těchto databázích vrtají a přinášejí pro nás zajímavé informace.
Jako třeba nyní tu, že AMD Ryzen 9 3950X dokáže s rozdílem 24 procent v testu 3DMark Physics překonat procesor Core i9-10980XE, čili HEDT model, který má výhodu dvou jader navíc při srovnatelných taktech. Pokud jde o takovouto zátěž, pak AMD bude mít na své straně výhodu nižší ceny procesoru i celé platformy, nižšího TDP procesoru a vyššího výkonu. Jde ale pouze o jeden z mnoha možných testů. 
 
 
Rozhodně se ale nedá na základě tohoto testu tvrdit, že pod Intelem se kývá trůn výrobce nejsilnějšího herního procesoru. To je jednak doména desktopových modelů, ne HEDT a pak jde pouze o syntetický benchmark. V dnešních hrách se bude cenit spíše to, na jakém taktu může v zátěži běžet nějakých čtyři až šest jader, ovšem i v tomto ohledu by nový Ryzen mohl mít co říci. Záleží především na tom, jak dobře bude v jeho případě pracovat turbo. 
 
Je třeba dodat, že test 3DMark Physics zohledňuje pouze výkon procesoru, ne grafické karty a také dokáže využít i všech 16 či 18 jader zmíněných procesorů. Tím se zásadně liší od zátěže v podobě her, a tedy i od praxe. Nicméně Core i9-10980XE v něm získalo cca 25.800 bodů a Ryzen 9 3950X pak cca 32 tisíc bodů. Ryzen zde bezpochyby zužitkoval své vyšší turbo všech jader, které by mělo být výrazně nad 4 GHz, zatímco Core i9 má toto turbo na úrovni 3,8 GHz. Ale i tak je to pro AMD pozoruhodný výsledek, když Ryzen smazal svou nevýhodu čtyř logických jader a ještě docílil téměř čtvrtinového nárůstu. 
 
Zdroj: Tum Apisak 


reklama