reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen Threadripper 3970X a 3960X v nabídce prvních obchodů

6.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Ryzen Threadripper 3970X a 3960X v nabídce prvních obchodů
Procesory Threadripper 3. generace by mělo AMD představit zítra a že už skutečně nejsou daleko, na to ukazuje to, že se objevily v prvních obchodech. Ceny byly zveřejněny také, ovšem nemusí jít o skutečné částky, které AMD zvolí. 
Ukázaly se tak zatím jen dva procesory Threadripper 3. generace, a sice AMD Ryzen Threadripper 3970X a 3960X, čili ty slabší z celkové čtveřice. Zatím tak stále nevíme, jak to bude s procesorem 3980X a zda se vůbec takový chystá, když jej AMD dosud nezmínilo a co se týče 3990X, ten má stejně nastoupit až na začátku příštího roku, takže by pro něj bylo ještě brzy. 
 
 
 
Pokud máme věřit údajům z jihoafrického obchodu Wootware, který dané procesory z nabídky již stáhl, pak 24jádrový model by měl nabídnout takty 3,5 až 4,7 GHz, což je velice slušné, však jde o stejné takty jako v případě chystaného Ryzen 9 3950X. Nejde přitom o nereálné takty, protože maximální turbo 4,7 GHz takový procesor pochopitelně zvládnout může a základních 3,5 GHz při zvýšeném TDP samozřejmě také.
 
Model se 32 jádry má uvedeny takt 3 až 4,2 GHz a zde bychom naopak hádali poněkud vyšší maximální turbo. Takty jsou zde mimochodem stejné jako v případě Threadripperu 2990WX, 32jádrového modelu z předchozí generace. To tak budí podezření, že ve skutečnosti jde o informace vycucané z prstu. 
 
 
Vietnamský obchod zmiňuje model Threadripper 3970X, ovšem bez specifikací, ale zato s cenou v přepočtu téměř 1300 dolarů. To může být prostě jen vymyšlená částka zveřejněná dočasně před uvedením konečné ceny, jenomže takové částky bývají obvykle vyšší, než právě ony koncové ceny. 
 
AMD přitom předchozí 32jádrový model vyslalo na trh za 1800 dolarů, takže 1300 dolarů by byla velice slušná cena. A věc se má tak, že to může být dost dobře možné vzhledem ke dvěma věcem. Jednak jsou nové EPYC se 32 jádry podstatně levnější než staré, neboť dvousocketové modely stály 3400 až 4200 dolarů a nyní stojí 2025 až 3400 dolarů. A potom, Intel nedávno srazil cenu svých HEDT procesorů na polovinu, takže o to větší má AMD motivaci nabídnout lepší cenu než dříve.
 
obal nových Threadripperů bude mít rovněž i nový design - VideoCardz
 
Uvidíme, co nám tedy AMD zítra ukáže, ale vypadá to, že se můžeme těšit na velice zajímavé představení a že zlevnění HEDT Intelů nezůstane bez odezvy. 
 
Zdroj: wccftech


reklama