reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen Threadripper demontován, co ukrývá?

18.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Ryzen Threadripper demontován, co ukrývá?
Už dříve jsme se mohli podívat na procesory AMD Ryzen Threadripper zbavené heatspreaderů, ovšem nyní se můžeme podívat až na samotná procesorová jádra, která byla z pouzdra oddělena. Jsou tu opravdu dvě funkční a dvě atrapy?
Pokud si někdo může dovolit dělat takovéto kousky, pak je to stále více známý německý overclocker der8auer, který v poslední době získává popularitu především díky svým videím na YouTube. Získává dost vzorků hardwaru na to, aby si mohl zkusit některé z nich rozebrat, a to v případě procesorů pochopitelně i nenávratně, jako třeba v tomto případě. 
 

 
Právě díky der8auerovi už víme, že Threadripper mají ve skutečnosti ne dva osmijádrové čipy Zeppelin, ale čtyři jako serverové EPYC, ačkoliv by jim bohatě stačily pouze dva, neboť jde maximálně 16jádrové procesory. AMD už prozradilo, že vzhledem k tomu, že Threadripper a EPYC mají v podstatě stejná pouzdra, bylo nutné využít čtyři čipy, z nichž dva fungují v podstatě jen jako výplň. Pracují tak pouze dva čipy umístěné diagonálně, což je lepší i vzhledem ke chlazení. 
 
 
Overclocker der8auer tak nyní jednak jako obvykle zbavil procesor jeho heatspreaderu, což opět znamenalo jej zahřát na vysokou teplotu, aby povolila indiová pájka. Poté se ale odhodlal také odstranit jednotlivé čipy, aby se podíval právě na to, jak se dvojice nepoužívaných čipů liší od těch aktivních a pokud vůbec. 
 
 
 
 
Po odstranění jednotlivých jader se musely ještě jednotlivé čipy zbavit měděné vrstvy, aby se plně odhalila křemíková vrstva s obvody. Můžeme dobře vidět již známé rozmístění hlavních prvků v čipu Zeppelin, který je rozdělen na dvě čtyřjádrové části, kde je každá vybavena 8 MB L3 cache a obě jsou spojeny pomocí Infinity Fabric. 
 
A co se tedy ukázalo? Je jisté, že všechny čtyři čipy jsou ve skutečnosti opravdové Zeppelin, a tak nejde jen o dva funkční čipy a o dva zcela nefunkční kusy křemíku. Otázka však je, zda AMD do procesorů Threadripper funguje všechny čtyři čipy, jež by byly schopny provozu, nebo jde o dva funkční a dva mimořádně nepovedené. To se ale těžko dozvíme a namísto toho můžeme spekulovat o tom, zda si snad AMD nechystá také 32jádrové desktopové procesory Threadripper. 
 
 
Je zřejmé, že ona možnost tu je, ale toto rozhodnutí bude záviset spíše na tom, zda AMD usoudí, že by o takové procesory opravdu byl zájem a že je v zájmu samotné firmy je uvést na trh. V každém případě to nebude možné na stávající platformě AMD X399, neboť ta postrádá potřebnou konfiguraci slotů DIMM a aktuální desky nejspíše postrádají i další možnosti, jak využít procesory se 32 jádry, třeba už jen pro jejich plné napájení.

Zdroj: der8auer (via YouTube)
reklama