reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzeny 7000 budou podporovat rovnou DDR5-5200

27.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Ryzeny 7000 budou podporovat rovnou DDR5-5200
Společnost Apacer prozradila zajímavou informaci o procesorech AMD s jádry Zen 4, čili desktopových Raphael a serverových Genoa. Ty přijdou se standardní podporou už rychlejších pamětí typu DDR5. 
Tento týden v pondělí jsme se dozvěděli o tom, že procesory Ryzen 7000 s velkou pravděpodobností ani nebudou podporovat paměti DDR4, leda by to bylo v rámci nové nejslabší verze čipsetu. V případě čipsetů X670 a B650 (nebo jak se budou označovat) ale už byla výrobci desek potvrzena podpora pouze pamětí DDR5. 
 
 
Společnost Apacer to přitom v podstatě potvrzuje, neboť její tabulka ukazuje i podporu pamětí DDR4 u dnešních procesorů Alder Lake a budoucích Sapphire Rapids od Intelu a právě Alder Lake mají uvedenou i podporu DDR4, zatímco budoucí Ryzeny 7000 mají stejně jako EPYC Genoa v kolonce pouze DDR5-5200. 
 
AMD se tak rozhodlo, že DDR5-4800, čili základní rychlostní verze, už nechá minulosti. Aktuálně je podporují nová APU Ryzen 6000 generace Rembrandt a později to budou také čipy V3000 chystané na druhou polovinu roku. 
 
Už dnes se dá přitom říci, že mezi paměťmi DDR5-4800 a DDR5-5200 není velký cenový rozdíl. V případě 8GB modulů DIMM Kingston Fury jde jen o pár desetikorun a na 16GB sadě může jít o sto či dvě stě korun. To je ale stejně dnes ještě předčasné řešit a jde především o cenový rozdíl mezi DDR4 a DDR5, který může zákazníky bolet. 
 
AMD by také mělo využít nový systém EXPO, který zřejmě nahradí dnes používané profily A-XMP, čili půjde o možnost využít přednastavené profily tak, aby lepší pamětí než DDR5-5200 mohly využít svůj potenciál a uživatel nemusel v BIOSu ručně zadávat frekvence a časování. 
 
A pokud jde o poslední sloupec tabulky ukazující paměťové kanály a DIMM na kanály, ten ukazuje, že se v této konfiguraci nic nemění, čili tu stále budeme mít možnost na nové Ryzeny navěsit jeden či dva moduly na kanál, tedy celkem čtyři. Poznamenat můžeme pouze to, že DDR5 už interně fungují v rámci jednotlivých modulů dvoukanálově, a právě proto se můžeme někdy dočíst, že třeba Ryzeny 6000 využívají čtyřkanálové zapojení pamětí DDR5-4800.


reklama