Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

S ChatGPT si nyní i pokecáte a pracuje i s obrázky

27.9.2023, Milan Šurkala, aktualita
S ChatGPT si nyní i pokecáte a pracuje i s obrázky
Chatbot ChatGPT získává nové užitečné funkce. K nynějším testovým vstupům a výstupům nyní přidává obraz i zvuk. Můžete se ho ptát na věci na obrázcích, můžete s ním mluvit a on bude odpovídat.
Oblíbený chatbot ChatGPT od OpenAI během následujících dvou týdnů dostane nové funkce. OpenAI ho totiž rozšiřuje o obrazové i zvukové schopnosti. Už tak nemusíte jen psát, ale můžete mu poslat i obrazový vstup. Např. vyfotíte památku a ChatGPT ji sám rozpozná a poví vám o ní nějaké zajímavosti. Možností je i to, že mu ukážete nějaký problém a zeptáte se na řešení. Na ukázce od vývojářů tak uživatel např. vyfotil kolo a zeptal se, jaký způsobem snížit sedátko, a kde v brašně s nářadím má to, které je potřeba použít. ChatGPT může pomoci s úkolem do školy pomocí nápověd k řešení problémů a podobně.
 
 
Velmi užitečné může být i práce se zvukem. Na ChatGPT můžete mluvit a ten může také zvukově odpovídat. To se dá použít k mnoha různým účelům. Může si vymyslet a povědět příběh na zadané téma pro děti, navrhnout téma k hovoru, osobně vidím velký přínos např. pro výuku jazyků. Pokud vám chybí někdo, s kým byste si mohli pokecat v cizím jazyce, ChatGPT by mohl být velmi zajímavou volbou (tohle např. umí Duolingo Max, jehož chatbot pro konverzace je postaven na GPT-4). Uživatel si může vybrat z pěti hlasů, se kterým na něj bude ChatGPT mluvit. Toto ale pochopitelně nebude zadarmo. Textový ChatGPT postavený na starším GPT-3.5 bude nadále zdarma, ale GPT-4 včetně těchto audio a obrazových možností bude k dispozici jen v placených plánech Plus a Enterprise.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.