reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sam Bankman-Fried má zakázánu VPN a další 4 obvinění na krku

25.2.2023, Milan Šurkala, aktualita
Sam Bankman-Fried má zakázánu VPN a další 4 obvinění na krku
Sam Bankmann-Fried ze zkrachovalé kryptoměnové platformy FTX je v domácím vězení, kde spoustu času tráví na počítači. Někteří se snaží mu přístup k technologiím omezit, což se povedlo s VPN. Mezitím si vedle zákazu přišel i ke čtyřem dalším obviněním.
Procesy kolem Sam Bankmana-Frieda (SBF) a jeho zkrachovalé kryptoměnové platformy FTX pokračují a v posledních dnech se událo několik dalších věcí. Už nějakou dobu je tu snaha odříznout SBF od informačních technologií, tedy mu zakázat telefony, počítače a internet s výjimkou situací, kdy bude komunikovat v souvislosti se svým případem. Nemohl by tak hrát počítačové hry, přistupovat na sociální sítě a komunikovat s dalšími osobami. Zatím se povedl jen jeden takový zákaz, a to používání VPN.
 
Sam Bankman-Fried
Sam Bankman-Fried: autor: Cointelegraph, CC BY, přes YouTube
 
SBF použil VPN ke sledování NFL, a to 29. ledna a 12. února 2023 (Super Bowl). SBF si podle svých právníků koupil mezinárodní přístup k zápasům v době, kdy sídlil na Bahamách a používal ke sledování VPN. Zde je otázkou, proč to potřeboval teď, když je v domácím vězení v Kalifornii. Toto ale vzbudilo obavy, že ačkoli může VPN používat k legitimním účelům (jak tvrdí např. jeho právník Mark Cohen), také je zde riziko, že může přistupovat ke kryptoměnovým směnárnám, které jsou v USA blokovány. SBF má už nějakou dobu zakázáno používat šifrované komunikátory, jako je např. Signal.
 
Bankman-Fried si v posledních dnech ale přišel vedle zákazu také k dalším čtyřem obviněním. Mezi nimi je např. obcházení limitů na dary politikům. Pro dary jsou stanoveny max. částky, které může jednotlivec darovat politikům v kampaních, což SBF a jeho kumpáni obcházeli tak, že posílali částky z prostředků svých uživatelů jménem jiných nezúčastněných osob. Poslali tak více než 300 peněžních darů v celkovém součtu v řádech desítek milionů dolarů. Tyto příspěvky směřovaly různým politickým stranám. Např. jen jeden kandidát podporující LGBTQ komunitu od nich dostal více než 1 mil. USD. Další obvinění jsou z bankovních podvodů (založení účtu pro obchodování, kam ale přijímal platby od zákazníků FTX) nebo za techniky praní špinavých peněz.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama