reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung a AMD prodlužují spolupráci, RDNA nejspíš i v dalších Exynosech

6.4.2023, Milan Šurkala, aktualita
Samsung a AMD prodlužují spolupráci, RDNA nejspíš i v dalších Exynosech
Spolupráce Samsungu a AMD na vývoji grafických čipů pro mobilní procesory Exynos se datuje už od roku 2019. Nyní obě dvě firmy spolupráci prodloužily a grafické čipy AMD s architekturou RDNAx by se měly v Exynosech objevovat i nadále.
Společnosti Samsung a AMD ohlásily partnerství ohledně vývoje grafických čipů pro mobilní procesory Exynos už v roce 2019. Výsledkem toho byl procesor Exynos 2200, který je vyráběn pomocí 4nm technologie EUV a je vybaven grafickým čipem Xclipse 920, jež byl postaven na architektuře RDNA 2. Tento procesor je možné najít v telefonech Galaxy S22 na některých trzích. Bohužel nešlo zrovna o úsporný čip, objevovaly se problémy s vyšším zahříváním a docházelo k propadům výkonu (throttling) u CPU. Zatímco výkon CPU byl podobný jako u Snapdragon 8 Gen 1 (který byl v Galaxy S22 na některých trzích také), grafika AMD byla méně výkonná než Adreno ve Snapdragonu. Na druhou stranu, zatímco Exynos v zátěži omezoval výkon především u CPU, v případě GPU to byl výraznější problém u Adrena než u Xclipse.
 
Samsung Exynos
 
Výsledkem nicméně je, že nový Galaxy S23 se vyrábí už jen se Snapdragony a nikoli s Exynosy. Přesto ale obě dvě společnosti svou spolupráci prodloužily a korejská společnost bude moci využívat duševní vlastnictví firmy AMD ohledně mobilních grafických čipů ještě několik dalších let. Cílem je stále dostat výkon herních konzolí do mobilních zařízení s velmi nízkou spotřebou. Připomeňme ještě, že mobilní grafické čipy od AMD na telefonech podporují i ray-tracing.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama