reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung a ARM budou spolupracovat na vývoji 7nm a 5nm HPC technologií

10.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Samsung a ARM budou spolupracovat na vývoji 7nm a 5nm HPC technologií
Společnosti Samsung a ARM ohlásily navázání dlouhodobé spolupráce, která se týká moderních výrobních procesů a také oblasti HPC, čili High-Performance Computing. Samsung tak poskytne výrobní technologie a ARM svou architekturu.
Samsung se už pochlubil, že v rámci dané spolupráce využije své výrobní technologie 7nm LPP (Low Power Plus) a 5nm LPE (Low Power Early) a díky nim bude schopen vyhnat takt procesorů ARM Cortex-A76 nad 3 GHz. Samotná společnost ARM však nebude ve světě HPC spolupracovat pouze se Samsungem, ale také s jinými společnostmi jako Fujitsu nebo HPE. 
 
nová centrála společnosti Samsung
 
Z tohoto oznámení se ale také dozvíme i nové informace o samotných výrobních procesech firmy Samsung, která je jednou ze čtyř, jež se dokáží držet v čele v celosvětovém měřítku. Ještě v tomto roce Samsung najede na výrobu 7nm čipů pomocí procesu LPP, což znamená, že bude schopna tvořit i výkonné čipy kalibru procesorů či grafických čipů. Zařadí se tím po bok GlobalFoundries a TSMC. A pokud Intel opravdu odsune masové nasazení svého 10nm procesu až na příští rok, bude to znamenat, že už opravdu za ostatními zaostal. 
 
Co se týče technologie EUV, tu v první fázi výroby 7nm technologií nevyužije a chystá se k tomu až někdy v první polovině příštího roku. Ale o tom se mluvilo už dříve a výrobci se obecně nechystali nasadit EUV v prvních generacích 7nm procesů. Ostatně se očekává, že právě 7 nm tu s námi vydrží dlouho (či v případě Intelu 10 nm). 
 
Od EUV se očekává především to, že odstraní nutnost použití tolika fotolitografických masek, čímž se doufejme značně usnadní a zlevní výroba. O 5nm technologii se Samsung moc nezmiňuje a uvádí pouze to, že bude stavět právě na 7nm technologii LPP. 
 
 
Vraťme se ale ke spolupráci firem Samsung a ARM. Samotný Samsung se do oblasti HPC pustil už dříve, jak dokazuje výše zobrazená deska od britské firmy Kaleao, která představila servery založené na procesorech Samsung Exynos 7420. Nejde o nic jiného než o procesory s jádry Cortex-A57 a A53. Výkonnější A57 zde slouží pro výpočetní účely a A53 pro systémové funkce. Samsung tak má své zkušenosti s architekturou ARM využitou pro serverové účely a spolupráce s ARM má přinést dalšího konkurenta pro Intel, který aktuálně na poli serverů dominuje, ale už mu z jeho dříve 99% koláče začíná užírat ARM díky procesorům EPYC.
 


reklama