reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung brzy nabídne levná SSD s buňkami QLC

26.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Samsung brzy nabídne levná SSD s buňkami QLC
Samsung dnes ohlásil brzký nástup nových modelů SSD, které využijí nové paměti s buňkami typu QLC. Ty přijdou ke konci listopadu, takže asi za měsíc a nabídnou velice zajímavé ceny. Co dalšího to bude?
Samsung označuje 860 QVO za vůbec první "4bitový SSD disk pro spotřebitele" a my už nějakou dobu víme, že takový bude založen na pamětech V-NAND 4. generace, které se budou skládat ze 64 vrstev a právě buněk QLC. To znamená uložení 4 bitů do jedné buňky, a tedy teoretické navýšení kapacity stávajících 64vrstvých pamětí s buňkami TLC o třetinu, přičemž Samsung uvádí konkrétně 1Tb čipy. Není to v podstatě nic jiného než odlišné využití buněk, kde musí SSD kontroler rozlišovat ne osm, ale šestnáct úrovní náboje.
 
 
V příštím roce by už měly nastoupit 96vrstvé paměti, v jejichž případě se také využijí i QLC buňky, takže lze očekávat další navyšování kapacity SSD a snižování cen za kapacitu. Nyní tu ale máme zatím 64vrstvé QLC paměti a ve výsledku spotřebitelské modely, které přijdou na doporučenou cenu 3.890 Kč za 1TB, 7.890 Kč za 2TB a 18.390 Kč za 4TB. To jsou ceny na spodní hranici toho, za kolik se dají sehnat konkurenční modely, ovšem otázka je, jaká bude reálná cena po pár týdnech na trhu, protože ta by mohla a měla být ještě nižší. 
 
 
Samsung 860 QVO budou klasické modely pro rozhraní SATA, takže nepřekvapí maximální rychlosti čtení a zápisu 540 a 520 MB/s. QLC buňky budou mít problém s výkonem především při zápisu, což Samsung bude řešit jako v jiných produktech technologií TurboWrite, což je prostě a jednoduše SLC cache. Ta je běžně nasazovaná a už nyní a s rozšířením pamětí QLC bude ještě důležitější, a to společně s kapacitou.
 
Pro nejlepší možné fungování SLC cache totiž potřebujeme, aby mělo SSD k dispozici volnou kapacitu pro nasazení volných buněk pro rychlý zápis. Pokud jí moc není, SLC cache se zmenší a při zápisu velkých souborů snadno dojde k výraznému zpomalení. Kvůli tomu se tak hodí kupovat SSD s velkou kapacitou a udržovat si na nich rezervu. 
 
Samsung nakonec prozradil, že ještě letos poskytne na trhu M.2 NVMe SSD pro podnikové nasazení, které budou založeny na V-NAND 5. generace. Právě to by měly být už 96vrstvé paměti. 
 
Zdroj: TZ Samsung 


reklama