reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung dokončuje SGPU: "první nový GPU design za více než dekádu"

25.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Samsung dokončuje SGPU: "první nový GPU design za více než dekádu"
Postupem času se řady výrobců grafických čipů ztenčovaly, ale nyní se dá říci, že nástup umělé inteligence a úspěch (především) NVIDIE zařídil, že se zase budou rozšiřovat. Vedle Intelu je tu totiž i Samsung.
Samsung tak má už dokončovat svůj vlastní design grafických procesorů a mluví o SGPU, které mají představovat největší novinku na trhu za více než deset let. Firma také mluví o tom, že jeho SGPU by se měly obávat především společnosti AMD, Apple, Intel, NVIDIA a Qualcomm, takže je zřejmé, že míří na mobilní, desktopový i serverový trh a ušetřen nemusí být ani automotive, zdravotnictví a zkrátka veškeré obory, kde se dnes využívají grafické čipy. 
 
 
Samotný Samsung byl ale dosud spíše rezervovaný v informacích o svých plánech s SGPU, ale dle výše uvedeného vyjádření je zřejmé, že nyní svůj "hype" stupňuje. Pro poslední fáze vývoje SGPU si přitom najal Dr. Chien-Ping Lu, který má bohaté zkušenosti z NVIDIE (nForce IGP) i z firmy MediaTek, kde vedl 4letý projekt vývoje GPU, jenž však byl nakonec zrušen.  
 
Dále se také značně rozšiřují pracovní týmy v Samsung Austion a San José, do nichž jsou nabíráni inženýři pro vývoj hardwaru, softwaru, testování a implementaci. My můžeme očekávat, že firma bude v příštím roce připravena na to, aby specifikace a očekávané výkony svých SGPU zveřejnila a co se týče prvního nasazení, to by mohlo přijít v rámci SoC řady Exynos, čili v mobilních čipech. 
 
Už se ale také šušká o tom, co mají SGPU nabídnout, a to na základě simulací a inženýrských testů. Dle nich prý výsledky předčily očekávání a jde o výsledek architektury SIMD, jež v této implementaci má být schopna integrovat více instrukcí do jedné skupiny, která se pak provede v pouze jednom cyklu. 
 
Pak tu jsou také spekulace o tom, co chce Samsung se svými SGPU dělat. Mohl by si svou architekturu nechat výhradně pro sebe, čili pro své produkty, což bychom ostatně očekávali, však ani AMD a NVIDIA se o své architektury s nikým nedělí. Vedle toho by ale SGPU mohla být integrovatelná do dalších řešení, takže v takovém případě by si je mohli licencovat třeba další výrobci čipů založených na ARM. Samotný Jon Peddie (šéf Jon Peddie Research) je SGPU skoro až nadšen a uvádí, že tato architektura je tak dobrá, že se může uplatnit v jakékoliv platformě a kdyby to bylo na něm, prosazoval by ji všude včetně kokpitů a superpočítačů. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama