reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung GDDR7 přinesou 36 Gbps a modulaci PAM3

7.12.2022, Milan Šurkala, aktualita
Samsung GDDR7 přinesou 36 Gbps a modulaci PAM3
Samsung chystá novou generaci grafických pamětí GDDR7, která by měla přinést několik zajímavých vlastností. Dočkáme se výrazně zvýšených přenosových rychlostí až 36 Gbps, novinkou má být i modulace PAM3.
U moderních grafických karet se můžeme setkat obvykle s pamětmi GDDR6 a GDDR6X, přičemž ty druhé dnes dosahují přenosových rychlostí až 23 Gbps. Chystají se nicméně i varianty s 24 Gbps. To však bude stále mnohem méně než to, co se chystá v případě pamětí GDDR7. Ty se připravují u Samsungu a nyní se dozvídáme další novinky. Už víme, že by měly dosahovat rychlostí až 36 Gbps, což je o zhruba polovinu více než dnes. Na 256bitové sběrnici by tak mělo být možné dosáhnout 1152 GB/s, na 384bitové pak dokonce 1728 GB/s. Neměli bychom ale zapomenout na to, že Samsung chystá i paměti GDDR6W, které by měly mít díky vrstvení 2násobnou datovou šířku a při 22 Gbps a 512bitové sběrnici nabídnout 1408 GB/s.
 
 
Novinkou, kterou jsme se o připravovaných pamětech GDDR7 dozvěděli, je to, že budou využívat pulzně-amplitudovou modulaci PAM3 místo NRZ (Non-Return to Zero). Zatímco NRZ využívá kódování pomocí dvou úrovní, a tedy přenese jeden bit v jednom cyklu, PAM3 využívá tři úrovně napětí. Pomocí dvojice signálů jsou tak přeneseny tři bity. Výhodou je, že PAM3 by nyní mělo přinášet o 25 % vyšší efektivitu než NRZ, což ale kvůli mnohem většímu výkonu znamená, že přesto můžeme čekat zvýšení spotřeby. Kdy se GDDR7 oficiálně představí a bude k dispozici na grafických kartách, to je zatím ve hvězdách.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama