reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron ohlásil 16Gb paměti GDDR6X a chystá verze se 24 Gb/s

13.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Micron ohlásil 16Gb paměti GDDR6X a chystá verze se 24 Gb/s
Vypadá to, že v blízké budoucnosti budou spolu soupeřit paměti GDDR6, které ještě zdaleka neřekly poslední slovo a GDDR6X od Micronu, pro které platí to samé. Jaké jsou plány této americké společnosti? 
Micron je a asi i zůstane jediným výrobcem pamětí GDDR6X, které si na svých výkonnějších kartách osvojila NVIDIA a rovněž jen ona. Právě paměti GDDR6X totiž mohou i dnes nabídnout propustnost, na jakou GDDR6 nedosáhnou. V praxi se totiž používají přinejlepším 18Gb/s GDDR6 vedle 21Gb/s GDDR6X, ale není všem dnům konec. 
 
 
Dobře víme o tom, že si Samsung chystá až 27Gb/s paměti GDDR6 s kapacitou 16 Gb, které se tak snad budou hodit i pro budoucí grafické karty. Ale teprve uvidíme, jaké paměti opravdu využijí budoucí generace Radeonů a GeForce, i když jejich výrobci by už v tomto měli mít víceméně jasno. 
 
Nyní jde ale o Micron a jeho nové GDDR6X s kapacitou 16 Gb a propustností 21 Gb/s na pin, které byly představeny v nejnovější zprávě. To už ale Micron přichází poněkud pozdě, neboť přesně tyto paměti využívá nová GeForce RTX 3090 Ti, takže ani není nutné je představovat. Ovšem nejde jen o ně. 
 
Micron také oznamuje, že má v roadmapě vývoj GDDR6X až do verze s propustností 24 Gb/s na pin, jejichž nástup na trh ale ještě neohlašuje a neříká, kdy by mohly přijít. Uvádí však, že díky PAM4 mají být GDDR6X energeticky efektivnější než GDDR6, a to jakékoliv, které jsou k dispozici. 
 
V případě firmy Samsung přitom už víme, že ta už od konce předchozího roku vyrábí vzorky 20Gb/s i 24Gb/s pamětí GDDR6, ale ani v jejich případě nevíme, kdy dorazí na trh. Pokud přitom vše zůstane při starém, pak bude mít o rychlé paměti zájem především NVIDIA, neboť AMD si už v případě RDNA2 včetně hi-endu vystačilo se 16Gb/s GDDR6 na 256bitové sběrnici, čili s paměťovým subsystémem, který poskytuje na dnešní dobu průměrných 512 GB/s. To díky paměti Infinity Cache, kterou by měly být vybaveny i nové Radeony, a tak AMD zřejmě ani nebude mít zájem o ty nejrychlejší GDDR6/GDDR6X. 
 
Naopak 24Gb/s GDDR6X by mohly posloužit možná už příští generaci karet GeForce, čili Ada. V takovém případě by nejlepší modely s 384bitovým rozhraním mohly nabídnout 1152GB/s propustnost.


reklama