Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung integruje do svých SoC Radeonovou grafiku

4.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Samsung integruje do svých SoC Radeonovou grafiku
AMD se dohodlo se společností Samsung na integraci radeonových technologií do SoC korejského výrobce. Mluví se o strategickém partnerství, které firmě AMD pomůže dostat své technologie do většího počtu zařízení. 
Lisa Su se nedávno chlubila tím, že Radeony najdeme v podstatě všude a jistě pod tím myslela i budoucí SoC společnosti Samsung, a to vedle grafických karet pro desktopy i notebooky, herních konzolí či akcelerátorů využívaných i pro streamovací herní služby. 
 
 
Nyní tak jde o "ultraúspornou a vysokorychlostní grafiku" pro mobilní či jiná SoC, pro kterou se využije archiktektura RDNA představená nedávno na Computexu, respektive na něm bylo otevřeno téma RDNA, které bude rozvedeno v příštím týdnu. Očekávat tak můžeme telefony, tablety nebo snad i televizory a jiná zařízení vybavená grafikou Radeon. Pro AMD je to důležité kvůli rozšíření své působnosti na různých trzích a Samsung pochopitelně získá celkově výkonnou grafiku pro své čipy. 
 
AMD poskytne své know-how ve formě licence, čili podobně jako to dělá ARM, a Samsung bude díky tomu tvořit grafickou konkurenci zvláště pro řešení firem jako ARM nebo PowerVR. Nicméně teprve uvidíme, kam to celé povede. Zástupci firem ostatně ještě o ničem konkrétním nemluví a vyjadřují se spíše obecně o novinkách, které zásadně ovlivní celý průmysl. 
 
 
Samotná Lisa Su se zase věnuje tomu, že spolupráce se Samsungem umožní její firmě zasáhnout další segment, a to právě po výše zmíněných konzolích, PC, atd. AMD získá od Samsungu poplatky za poskytnutí samotných licencí a také podíl z každého prodaného čipu. I na toto prohlášení, stejně jako na Computexové představení, reagovaly akcie AMD růstem. V tomto případě poskočily o 6 procent a nyní se pohybují už na hodnotě o cca polovinu vyšší v porovnání se začátkem tohoto roku. 
 
Zdroj: Hexus.net


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.