reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung investuje 11 miliard dolarů do panelů QD-OLED

16.10.2019, Jan Vítek, aktualita
Samsung investuje 11 miliard dolarů do panelů QD-OLED
Panely typu OLED se bohužel doposud navzdory očekávání před řadou let moc nerozšířily a nevypadá to, že by to brzy mělo být lepší. Nicméně v případě panelů QD-OLED by to mohlo být lepší, ale o co jde?
Samsung Display se tak chystá na velkou investici, která bude v přepočtu dosahovat výše 11 miliard dolarů vydaných na výzkum, vývoj a rozjetí výroby panelů typu QD-OLED. V Jižní Koreji tak mají vzniknout dva provozy na výrobu těchto panelů, a to do roku 2025. Výroba prvních kusů ale má odstartovat už v roce 2021. Vedle toho chce společnost ovšem investovat také do technologie OLED obohacené o Quantum Dot, od čehož si můžeme slibovat celkově bohatější barvy. 
 
 
V první fázi plánu bude pro výrobu QD-OLED upravena továrna L8 v Tangjongu, kde se dnes vyrábí LCD panely. Tato továrna bude od prvního kvartálu 2021 měsíčně vyrábět kolem 30 tisíc panelů QD-OLED. Později budou konvertovány veškeré provozy Samsungu, které slouží produkci 8. generace LCD panelů, čímž by měla celková produkce QD-OLED vzrůst na sto tisíc měsíčně. 
 
 
A o čem vůbec je technologie QD-OLED? Její výhoda oproti klasické OLED tkví především v jednodušší výrobě a navíc i v širším gamutu, který zajistí RGB filtr využívající technologii Quantum Dot. Ten je také označován za Quantum Dot Color Converter, čili QDCC a právě dle toho dostala daná technologie své označení QD-OLED. 
 
Dnešní panely OLED se také skládají z 22 vrstev, což mají QD-LED srazit na 13 a to představuje snadnější a rychlejší výrobu, méně využitých materiálů, možná i vyšší výtěžnost a celkově pak nižší náklady. Dle Display Supply Chain tak má výroba jednoho čtverečního metru QD-LED přijít na cca 26 dolarů, zatímco dnes stojí stejně velký OLED panel asi 95 dolarů. Tak držme Samsungu palce, ať se mu daří. 
 
Zdroj: Anandtech 


reklama