Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung patrně poprvé vydělá více než Apple, i díky němu

9.7.2017, Milan Šurkala, aktualita
Samsung patrně poprvé vydělá více než Apple, i díky němu
Společnost Apple byla dlouhou dobu nejvýdělečnější technologickou firmou na světě. Pro poslední čtvrtletí se ale odhaduje, že toto žezlo převezme Samsung. Paradoxní je, že toho dosáhl také díky úspěchu Applu a novému připravovanému iPhonu.
I když zatím není nic oficiální, dle odhadů to vypadá, že společnost Samsung se stane jedničkou mezi technologickými firmami v oblasti financí, konkrétně zisku společností. Tento titul dlouho patřil Applu, ale odhady hovoří, že v posledním čtvrtletí připadne tento titul Samsungu. Odhad činí 14 bilionů korejských wonů, což odpovídá 12,1 miliardám dolarů. Mělo by tak jít o 72% meziroční nárůst. Příjmy Samsungu by pak měly růst o 18 % na 52 miliard dolarů.
 
Samsung logo
 
Pokud jde o Apple, u něj se předpokládá zisk okolo 10,5 miliardy dolarů. Zajímavé je i to, že za úspěch Samsungu může také společnost Apple. I když je telefon Samsung Galaxy S8 hodně úspěšný, obrovským zdrojem peněz pro Samsung jsou především jeho divize pamětí nebo displejů. A právě Apple je velkým odběratelem pamětí od Samsungu a pro připravované nové iPhony si objednal přes 70 milionů OLED displejů, DRAM i NAND paměti. To už nyní způsobuje jejich nedostatek, růst ceny a další peníze pro Samsung navíc.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.