reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung ruší výzkum a vývoj svých CPU jader

4.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Samsung ruší výzkum a vývoj svých CPU jader
Na 290 pracovníků firmy Samsung ve výzkumném a vývojovém centru v Austinu nebude potěšeno tím, že jejich pozice budou zrušeny, jakož i veškeré práce na procesorových technologiích pro CPU Exynos. 
Téměř tři stovky zaměstnanců Samsungu v Austinu tak přijdou o práci a firma sděluje, že uzavření tamního vývojového centra není jen dočasné, ale už nastálo. A vedle toho se firma chystá propouštět také v San Jose, přičemž o tom se šuškalo již dříve a nyní to máme potvrzeno. Vývojové centrum v Austinu bude fungovat do konce roku, i když je zřejmé, že se už moc práce na vývoji nových procesorů neudělá, když Samsung chce tuto větev rovnou zrušit. 
 
 
Uvolnění zaměstnanci budou se budou moci uplatnit na jiných pozicích, ostatně Samsung v Austinu zaměstnává na 3600 lidí a poblíž je navíc i zařízení firmy Arm. Co se týče San Jose, i tam jde o zařízení pro vývoj procesorů, ale není jasné, kolika pracovních pozic se to bude v tomto případě týkat. 
 
Patrick Moorhead, analytik z Moor Insights and Strategy, tvrdí, že k tomuto kroku se Samsung rozhodl kvůli příliš vysoké spotřebě procesorů Exynos. Ty jsou sice výkonné, ale poměrně náročné na energii. Firma si tak v budoucnu nebude jen licencovat technologie Arm, ale rovnou celé čipy či procesorová jádra Arm. Stále ale prý bude vyvíjet vlastní grafická jádra, DSP či AI akcelerátory takže bude mít k dispozici čipy, které se budou lišit od ostatních.
 
A jak dobře víme, Samsung si také již licencuje GPU, a to Radeony od AMD. Ostatně Lisa Su to nedávno zmínila ve svém projevu, v němž komentovala nástup nových konzolí od Microsoftu a Sony. Cílem AMD je v tomto případě nabízet Radeon ve všech možných podobách, a to platí právě i pro mobilní čipy. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama